Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Veterinarski inspektor priznao krivicu za primanje mita od 100 KM

Preuzmite sliku

Optuženi Ivo Kobaš (1964.), uposlenik Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, priznao je krivnju za kazneno djelo primanja dara ili drugih oblika koristi.

“U okviru predmeta kodnog naziva ‘Indy’, optuženi djelatnik Ureda za veterinarstvo BiH, na poziciji veterinarskog inspektora Ivo Kobaš u potpunosti je priznao krivnju za kazneno djelo primanja dara ili drugih oblika koristi iz članka 217. Kaznenog zakona BiH za koje ga tereti optužnica Tužiteljstva BiH”, navodi se u saopštenju.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju jedne godine koja se neće izvršiti ako u periodu od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, sporedna novčana kazna u iznosu od 5.000 KM te udaljenje iz službe i zabrana obnašanja službene dužnosti u periodu od pet godina.

“Od optuženog se sukladno sporazumu, ima oduzeti nezakonita imovinska korist u iznosu od 100 KM, koju je stekao izvršenjem kaznenog djela”, navodi se u saopštenju.

Optuženi se tereti da je, prilikom ulaska vozila u BiH, primio dar u navedenom iznosu kako ne bi vršio pregled dokumentacije i provodio propisanu proceduru prilikom uvoza namirnica životinjskog podrijetla u BiH.

“Predložena kazna u skladu je s ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju kaznenog djela”, navode iz Tužilaštva i dodaju da se sporazumnim priznanjem, optuženi odriče prava na suđenje i prava na žalbu na presudu, koju mu na temelju sporazuma izrekne Sud BiH.  Sporazum je proslijeđen Sudu BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,