Petak, 15. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Velike gužve na granicama prema Republici Hrvatskoj, vozače vraćaju u BiH…

Preuzmite sliku

Od ponoći je počela primjena nove odluke o privremenoj zabrani ograničavanja prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, prema kojoj nova pravila o prelasku vrijede i za one državljane BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo. Iako su ranije bili izuzeti od mjera, ovog puta je svima u BiH isto.

Stoga, jutros su velike gužve na graničnim prijelazima, a nezadovoljni čitatelji javljaju se Večernjem listu ili u Facebook grupama iskazuju negodovonje zbog ove situacije.

Mnoge policija vraća s granice natrag u BiH jer ne zadovoljavaju uslove prelaska ili nemaju negativan test ako putuju zbog nekih neodgodivih obveza. Kako bilo, nove granične mjere ostaju na snazi sigurno do 15. decembra.

Podsjetimo, novom odlukom, državljani trećih zemalja, uključujući i BiH, mogu ući u Hrvatsku samo ako su zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu, njegovatelji, pogranični i radnici u oblasti prevoza, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija i lica koja primaju poziv međunarodnih organizacija i čije je prisustvo potrebno za dobro funkcionisanje tih organizacija, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Mjerama je obuhvaćeno vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti, putnici u tranzitu i lica koja putuju radi školovanja, kao i pomorci i osobe koja putuju zbog neodložnih ličnih/porodičnih i poslovnih razloga, ili imaju drugi privredni interes.

Novi režim važi i za one državljane BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo.

Ostali uslovi ulaska u Hrvatsku iz drugih zemalja mogu se pronaći na zvaničnoj stranici hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Svim stranim putnicima koji ispunjavaju uslove ulaska u Republiku Hrvatsku, preporučuje se prethodna najava korištenjem aplikacije entercroatia.mup.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,