Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uposleni u policijskim agencijama BiH pred štrajkom: “Sa toplim obrokom plata oko 1.000 KM”

Preuzmite sliku

Entiteti jačaju, država se gasi. Vodi li iko računa o uposlenima u državnim institucijama, pitaju iz policijskih agencija Bosne i Hercegovine. Ovo nije prvi put da se obraćaju Predsjedništvu i Vijeću ministara. Prijete i najavljuju generalni štrajk, a povećanje plate je ključni zahtjev.

Osnovica plate 630, umjesto predloženih 535 maraka – prvi je od pet zahtjeva državnih policijskih agencija. Napominju: posao rizičan, životni standard raste, a primanja stagniraju.

“Policajac kad radi čitav mjesec ima platu 666 KM i na to 35 posto ovlaštenja. Topli obrok je 8 KM, što znači da jedan policajac ima platu oko 1.000 KM”, navodi Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH, javlja Federalna TV.

Zahtjevaju povećanje toplog obroka sa 8 na 12 maraka. Regres više od 300 maraka. Također i korekciju Odluke o naknadi troškova prijevoza, ističe Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e.

“Tadašnja procjena vrijednosti litra goriva je 1,6 KM, a danas je 2,6 KM. Sljedeći je zahtjev da se koriguje dnevnica za službena putovanja, zato što policijski službenik koji provodi operativne radnje vodi mu se kao da je na službenom putu, kao da je otišao na neki seminar, na neku obuku”, dodaje Kahrimanović.

Država je na privremenom finansiranju već dvije godine. Nacrtom budžeta za 2021. godinu uopće nije predviđeno povećanje plata ovim službenicima. Toga su i oni svjesni, ali nude rješenje:

“Ovo možemo riješiti na vrlo jednostavan način. Pozivam sve parlamentarce, Predsjedništvo BiH, da vrate novac u budžet da bi oni koji rade dobili taj isti novac”, poručuje Krvavac.

Nadležne državne insitucije su nijeme i gluhe, kao i tokom njihovih prošlogodišnjih protesta. Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara prebacuju lopticu odgovornosti jedni drugima. U međuvremenu, iščekuju susret s najodgovornijim – državnim ministrom sigurnosti. Upozoravaju, na rubu su strpljenja, ali i egzistencije. (FTV)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje