Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

UKC-u Tuzla uplaćeno 7 miliona KM za nabavku linearnog akceleratora za liječenje tumora

Preuzmite sliku

Ministarstvo će za ovu namjenu osigurati 7.750.000,00 KM

Ministarstvo finansija Tuzlanskog kantona je na osnovu Ugovora o sufinansiranju nabavke medicinske opreme – linearni akcelearator sa CT simulatorom, uplatilo novčana sredstva u iznosu od 7.008.333,00 KM Javnoj zdravstvenoj ustanovi Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla.

Riječ je o aparatu za radio-terapiju onkoloških pacijenata, a Ministarstvo finansija Tuzlanskog kantona je u ranijem periodu doznačilo UKC-u 741.667,00 KM, tako da su u cijelosti ispoštovane preuzete obaveze sufinansiranja nabavke medicinske opreme.

U cilju realizacije ranije najavljene nabavke Vlada TK je dala saglasnost na tekst Ugovora o sufinansiranju nabavke linearnog akceleratora sa CT simulatorom, XSIO softverskom jedinicom, fantomom za provjeru fizičkih mjerenja, a koji će se zaključiti između Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona i JZU Univerzitetsko klinički centar Tuzla.

Kako je to ranije i najavljeno Ministarstvo će za ovu namjenu osigurati 7.750.000,00 KM, a UKC Tuzla će, iz vlastitih prihoda, obezbjediti preostali iznos novčanih sredstava, saopšteno je iz Službe za informisanje Vlade TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje