Petak, 27. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

UKC Tuzla: Nove sobe i igraonica za liječenje djece oboljele od malignih bolesti (FOTO)

Djeca oboljela od leukemije i drugih malignih bolesti s područja Tuzlanskog kantona od danas će imati bolje uslove za liječenje. Nakon godinu dana renoviranja, otvoreno je obnovljeno Odjeljenje za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, javlja Anadolu Agency (AA).

Zahvaljujući se za pomoć donatorima, prisutni ljekari i roditelji oboljele djece poželjeli su da na ovom odjeljenju ubuduće bude što manje pacijenata. No, imajući u vidu činjenicu da je u Federaciji Bosne i Hercegovine najveći broj oboljele djece od malignih oboljenja upravo u Tuzlanskom kantonu, njihove će se želje teško ostvariti.

“Već deset godina nastojali smo ostvariti ovaj cilj, kako bi se ubuduće djeca mogla liječiti u blizini svojih domova. Neće morati putovati van Tuzlanskog kantona ili u inostranstvo. Instalacije su bile veoma loše i sve osim dijela zidova, moralo se raditi ponovo. Još uvijek nedostaje određene medicinske opreme, ali trudit ćemo se i dalje kako bi boravak i liječenje djece bili što uspješniji”, kazala je Amra Saračević, predsjednica Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona PIPOL.

Dr. Edin Husarić, v. d. načelnik Klinike za dječije bolesti, izjavio je da je liječenje djece od teških oboljenja dugotrajan proces.

“Projekt je uspio zahvaljujući menadžmentu UKC-a, Udruženju PIPOL ali i brojnim donatorima koji su finansijski učestvovali u realizaciji. Ovaj zajednički projekt predstavlja početak okupljanja bolesne djece i početak njihovog liječenja. Ranije nismo imali adekvatne uslove za pružanje terapije koja traje najmanje šest-sedam mjeseci, ali to se od danas mijenja, na radost malih pacijenata i njihovih roditelja. Inače, u kadrovskom smislu, ne zaostajemo za onim što se pruža u svijetu, samo nam nedostaje više prostora i opreme”, izjavio je dr. Husarić.

Ukupna vrijednost građevinskih radova iznosi 100.000 KM, a odjeljenje je dobilo pet bolesničkih soba opremljenih savremenom opremom, igraonicu za okupacionu terapiju, moderne sanitarne čvorove, ljekarsku sobu i intervenciju. Projekt je realiziran pod pokroviteljstvom Grada Tuzle, a uz pomoć više društveno odgovornih firmi i pojedinaca.

Ovo bi, prema riječima Bahrudina Hadžiefendića, ministra zdravlja u Vladi TK, trebao biti prvi od još nekoliko projekata čija se realizacija očekuje.

“Pridružujem se željama da na ovom odjeljenju bude što manje djece. Osim ovoga, uskoro bismo mogli prisustvovati otvaranju hirurškog bloka, čime će se ova priča zaokružiti, tako da djeca do operacionih sala neće morati ići kroz hodnike do drugih klinika u krugu UKC-a”, rekao je Hadžiefendić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje