Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

UKC RS o filmu “Gdje je Sara?”: Napravljen je tendenciozno, u našoj arhivi je potvrda o preuzimanju pokojnika

Preuzmite sliku

UKC Republike Srpske oglasio se zvaničnim saopćenjem povodom reakcija koje je izazvao dokumentarni film “Gdje je Sara?”.

“Zbog velikog interesovanja i upita medijskih kuća koje je izazvao dokumentarni film „Gdje je Sara?“ imamo obavezu da se ispred najveće zdravstvene ustanove obratimo javnosti. Moramo da naglasimo da se u Univerziteskom kliničkom centru Republike Srpske liječe pacijenti, te da u našoj nadležnosti nisu organizovanja ukopa, sahranjivanje i ekshumacije. Uvažavajući veoma tešku i tužnu situaciju u kojoj se nalaze roditelji vrlo je nezahvalno komentarisati istu”, naveli su u saopćenju.

Vezano | CIN predstavio film o nestaloj banjalučkoj bebi Sari: Potresna priča u kojoj roditelji bezuspješno traže grob svoga djeteta 

Dodali su kako je navedeni film kako oni kažu tendenciozno napravljen.

“Takođe, ne možemo da se ne otrgnemo utisku da gore navedeni film, bar što se tiče nadležnosti UKC Republike Srpske, je napravljen tendenciozno imajući za cilj potpunu diskreditaciju zdravstvenog sistema Republike Srpske i stvaranje prostora za špekulacije. Mnoge veoma važne činjenice su izostavljene u samom filmu, da li namjerno ili slučajno ostaje pitanje. S tim u vezi kada je riječ o ovako osjetljivim slučajevima smatramo da je potrebno da nadležene institucije utvrde činjenice, te na osnovu toga da se donese ispravna odluka i formira mišljenje jer javni prostor nije niti može biti ni sud ni sudnica.”

Na kraju su naveli kako je u njihovoj arhivi potvrda o preuzimanju pokojnika od strane Gradskog groblja u Banjaluci.

“Što se tiče nadležnosti UKC Republike Srpske u ovom slučaju sa sigurnošću možemo da kažemo da su ispoštovani svi medicinski protokoli u liječenju trudnice i novorođenčeta i zakonska regulativa na osnovu koje je urađena obdukcija, za što postoji medicinska dokumentacija koja je na raspolaganju nadležnim institucijama. Takođe, u našoj arhivi je potvrda o preuzimanju pokojnika od strane Gradskog groblja Banjaluka”, zaključeno je u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,