Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Učenici sve manje zainteresovani za zanate

Preuzmite sliku

U školskoj 2015/2016. godini u BiH u 311 srednjih škola upisano je 133.268 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 10.613 učenika, ili 7,4 posto, piše Tuzlanski.ba.

Od ukupno upisanih učenika u gimnazijama je bilo 33.321 učenik, u tehničkim školama 72.125, u vjerskim 80, umjetničkim 102, dok je u stručnim školama 24.019 učenika, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Ova statistika pokazuje da je sve manje učenika koji se odlučuju za stručne škole, a najveća zainteresovanost vlada za gimnazijama i tehničkim školama.

Ovakav trend prisutan je i u TK još od ranijeg perioda, pa je u 2013. godini tadašnja Kantonalna vlada, odnosno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, tamo gdje je ocijenilo da je zahtjev opravdan, izdalo saglasnosti za formiranje odjeljenja sa manjim brojem učenika od minimalnog broja predviđenog Pedagoškim standardima za srednje škole. Neplaniran upis velikog broja učenika u JU Srednja medicinska škola Tuzla je takođe najvjerovatnije u značajnoj mjeri narušio odnos broja učenika upisanih u druge srednje škole, a i ove godine se za Medicinsku školu očekuje najveća zainteresovanost. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,