Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Zeničko-dobojskom kantonu održana vježba imunizacije protiv Covida-19

Preuzmite sliku

Na području svih općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), na dvadesetak lokacija, održana je vježba pripremljenosti za provođenje imunizacije protiv Covida-19. Vježbu je pripremio i koordinirao Operativni centar imunizacije Covid-19 Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Vježba je provedena u svih 12 domova zdravlja u gradovima i općinama ZDK, obje bolnice, Kantonalnoj bolnici u Zenici i Općoj bolnici u Tešnju te u dva kantonalna zdravstvena zavoda, Zavodu za medicinu rada i Zavodu za borbu protiv ovisnosti.

– Uz njih, imali smo i mobilne timove koji će u prvoj fazi imunizacije brinuti o procesima u penzionerskim i domovima za stare osobe u Tešnju, Usori, Žepču i Zenici. Ciljevi vježbe su bili provjera trenutne i postizanje višeg stepena osposobljenosti, ali i podizanje povjerenja građana u osposobljenost zdravstvenog sistema za provedbu imunizacije protiv Covida-19 – ističe dr. Alis Kozica, specijalista epidemiolog, prvi čovjek Operativnog tima na području ZDK.

 • Kako ističe dr. Kozica, pred učesnike vježbe, operativne timove zdravstvenih institucija, timove za imunizaciju i njihove mobilne timove, su postavljeni zadaci sa unaprijed “podmetnutim” greškama u procedurama.

  Jedna od značajki vježbe bila je da su sve manjkavosti identifikovane i otklonjene na vrijeme i od svih učesnika, a da ne dođe do “kontaminacije” procesa što bi umanjilo kvalitetu zdravstvene zaštite, koja se planira pružiti procesom imunizacije.

  Vježba je provedena na svim lokacijama istovremeno, u ponedjeljak poslijepodne. Time je onemogućeno da se članovi timova i centara u međuvremenu čuju ili razmjene informacije o karakteru i načinu izvršenja vježbe. Posebna pažnja je posvećena simulaciji prave situacije kad se vakcine podijele istovremeno, svim zdravstvenim ustanovama.

  Svi timovi i centri su bili dužni proces dokumentovati kroz pismene izvještaje, foto ili video dokumentaciju. Nakon analize izvještaja u utorak, Operativni tim INZ-a je ocijenio da je vježba “pokazala spremnost zdravstvenog sistema u cijelom ZDK da kvalitetno provede imunizaciju”.

  – Posebna važnost i pažnja tog praktičnog treninga je bila briga o održavanju i evidentiranju tzv. “hladnog lanca” odnosno protokola distribucije i čuvanja samih vakcina. Nadam se i vjerujem da će i kolege u drugim kantonima FBiH i drugom bosanskohercegovačkom entitetu postupiti na isti ili sličan način te dodatno “izbrusiti” znanja i prakse i edukovati druge timove za potrebe masovne vakcinacije – istakao je dr. Kozica.

  U periodu dok prve količine vakcina protiv Covida-19 ne stignu u FBiH bit će, u organizaciji INZ-a, provedena i informativno-edukativna kampanja o značaju imunizacije kroz istoriju, ali i za buduće “novo normalno” razdoblje pred nama.

  – Dosad se, za dobrovoljnu imunizaciju protiv virusa korona Covid-19 prijavilo oko 70 posto svih zdravstvenih radnika u ZDK te, prema podacima sa terena, oko 30.000 građana Zeničko-dobojskog kantona – saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,