Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Novom Gradu obilježavanje 24. godišnjice stradanja Srba u “Oluji”

Preuzmite sliku

U Novom Gradu će danas biti obilježene 24 godine od stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” kada je, prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, protjerano oko 250.000 Srba iz Hrvatske i pobijeno oko 2.000.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu biće služena liturgija i parastos, najavljeno je iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, koji je zajedno sa novogradskom opštinom organizator obilježavanja 24 godine od masovnog izlaska Srba iz Republike Srpske Krajine.

Nakon toga, prema “Mostu spasa” na rijeci Uni biće prislužene svijeće, a sa mosta će u vodu biti spušten vijenac. U avgustu 1995. godine ovaj most prešlo je 100.000 izbjeglica iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.

U Svodni kod Novog Grada, gdje je hrvatska avijacija gađala izbjegličku kolonu, parastos će biti služen u Hramu Svetog Save. Zatim će biti položeno cvijeće kod spomen-krsta u ovom mjestu koji je 2012. godine podigao “Veritas” za šest civila stradalih u izbjegličkoj koloni koju je gađala hrvatska vojska. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,