Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Kalesiji održana radionica ‘Prepoznavanje lažnih informacija’

Preuzmite sliku

Prepoznavanje lažnih informacija bila je tema današnje radionice koja je održana u Kalesiji za nastavnike Osnovne škole “Rainci Gornji”.

Radionici je prisustvovalo dvanaest nastavnika ove škole, a predavačice su bile Vesima Čičkušić, doktorica komunikologije i docentica Amela Delić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, odsjek Žurnalistika.

“Cilj ovih radionica je edukovati različite generacije kako da se kritički odnose prema medijskim sadržajima”, kaže Čičkušić.

“Građani Bosne i Hercegovine, nažalost, nisu dovoljno medijski i informacijski obrazovani te tako nerijetko vjeruju svim sadržajima koje im mediji plasiraju. U mnoštvu tih sadržaja brojne su dezinformacije koje građani ne uspijevaju prepoznati. Posebno je to izraženo kod mlađih generacija, djece osnovnog i srednjoškolskog uzrasta koja su konstantno na mrežama. Zato održavamo ove radionice kako bi edukatore, odnosno nastavnike podučili da svoje učenike upozore na ovakve sadržaje i pomognu im da razlikuju lažne u odnosu na vjerodostojne informacije”, rekla je Delić.

Ovo je deseta radionica koju organizuje Asocijacija MEDIANA, a pod pokroviteljstvom Evropske unije (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje