Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Foči crnom bojom išaran mural ratnog zločinca Draže Mihailovića

Preuzmite sliku

Mural osuđenog ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića u Foči išaran je crnom bojom. U Foči se suzdržavaju od bilo kakvog komentara na ovu temu, uz opasku da je to najvjerojatnije učinio neki pojedinac, a ne “sistem”.

Od trenutka kada je mural ratnog zločinca oslikan 2019. godine na zgradi koja se nalazi nadomak zloglasne hale Partizan u kojoj su silovane i ubijanje nedužne žrtve, uglavnom žene i djevojčice bošnjačke nacionalnosti, traženo je da bude uklonjen, međutim to se nikada nije dogodilo, prenosi goraždeonline.

Na tome je svojevremeno insistiralo Udruženje žrtava rata Foča 92-95 zahtijevajući od lokalnih vlasti da se ispita i osudi slučaj postavljanja murala četničkog generala Draže Mihailovića na stambenoj zgradu u ulici Samoborska u središtu grada, te da se učini sve da se taj mural odmah ukloni.

Iako je upozoravano da mural predstavlja provokaciju za sve žrtve ratnih zbivanja od 1992-1995. godine, te povratnike u Foču, ali i šalje jezivu poruku koja asocira na najmračnija vremena u ovom gradu, to nije urodilo plodom.

Mural Mihailoviću nije uklonjen, a na fočanskim zgradama nalaze se i murali srpskih vojvoda iz Prvog svjetskog i ranijih ratova poput Dragutina Matića, Stepana Stepe Stepanovića i Petra Bojovića, te drugih. Murale u Foči, na nekoliko zgrada u centru grada, na pedesetak metara od policijske stanice, prema saznanjima portala Goraždeonline, oslikala je grupa mladih iz ovog grada, uz saglasnost stanara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje