Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Turskog ministra pitali zašto se sastao sa Dodikom

Preuzmite sliku

Republika Turske ima važnu i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji, rekla je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u subotu u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA)

Turković se u Sarajevu sastala s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom. U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je sastanak Turković i Cavusoglua.

Ministri su potom potpisali Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o obavljanju dohodovne djelatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda te Memorandum o razumijevanju između Ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turkiye o razmjeni diplomata.

Turković je kazala je kako su danas potpisana dva međudržavna sporazuma koji će osnažiti odnose dviju zemalja i olakšati diplomatsku komunikaciju i saradnju.

– To je još jedan korak u pravom smjeru. Naše države i prijateljski narodi njeguju bliske i vrlo sadržajne odnose. Današnja posjeta u veoma važnom je trenutku i dolazi kao potvrda kontinuiteta saradnje, komunikacije i međusobnog poštovanja – rekla je Turković.

Pojasnila je kako je na sastanku razgovarano o aktulenim pitanjima i izazovima s kojim se susreću.

– Ono što je najvažnije, i što BiH treba od svojih međunarodnih prijatelja, od snažnih država poput Turska jeste podrška na međunarodnoj sceni za napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu prema Evropskoj uniji i NATO-u. Turska je na strani očuvanja teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH te podržava napredak naše države u smjeru u kojem to želi većina građana BiH – rekla je Turković.

Istakla je kako takav stav ne ovisi o nekim dnevnim ili geopolitičkim okolnostima.

– To je strateški odnos prema narodima i građanima BiH. To je odraz prijateljstva i partnerstva koje njegujemo – rekla je Turković.

Kazala je kako je Turska bila ključni zagovornik odobravanja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u, kao i predlagač historijske Deklaracije o BiH koju je usvojila Organizacija islamske konferencije nedavno u Islamabadu. Dodala je kako kada su u pitanju bilateralni odnosi BiH i Turska, oni su odlični i vrlo sadržajni.

– Nemamo otvorenih pitanja, ali imamo otvorene projekte i prostor da saradnju osnažimo posebno u ekonomskom pogledu – rekla je Turković.

Zahvalila je Turskoj na svoj dosadašnju pomoći i podršku, posebno na angažmanu Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u BiH s oko 900 projekata vrijednih više od 400 miliona dolara.

Zahvalila je i za sve druge projekte drugih institucija i subjekata u BiH, uključujući i pomoć tokom pandemije koronavirusa, a osvrnula se i na podršku u pogledu osnaživanja poljoprivrednog sektora u BiH i proizvodnje hrane.

– Na koncu, Republika Turska ima važnu i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji. BiH ima interes za razvijanje regionalne saradnje i jačanje regionalnih veza, posebno s našim susjedima. Vjerujemo da su stabilnost i napredak naše države ključni za cijeli region – rekla je Turković.

Cavusoglu je u Sarajevu rekao kao je Turska predvodila inicijativu uspostave trilateralnih mehanizama saradnje na Zapadnom Balkanu.

Dodao je kako Ankara nastavlja snažnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i evroatlanskim integracijama.

Cavusoglu je odgovarajući na pitanje reporterke N1 zbog čega se sastao samo sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, s kojim je razgovarao u vezi sa infrastrukturnim projektima, odgovorio je kako je jasan stav Turske…

“Dodik je član Predsjedništva BiH, mi se sa svima sastajemo i razgovaramo samo o formatima sastanaka koji su prihvatljivi svima”, poručio je turski šef diplomatije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje