Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turković: Interes BiH za jačanje saradnje sa UN Agencijom za industrijski razvoj

Preuzmite sliku

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u Beču se u ponedjeljak sastala sa generalnim direktorom UN Agencije za industrijski razvoj (UNIDO) Li Yongom.

Ovo je prvi sastanak člana novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sa novim generalnim direktorom ove izuzetno važne UN agencije. UNIDO je specijalizovana agencija u okviru sistema UN-a koja se bavi unapređenjem industrijskog razvoja sa ciljem smanjenja siromaštva, te postizanja ekonomskog i društvenog napretka.

Saradnja bh. institucija sa UNIDO postoji još od 2000. godine, a uglavnom se odnosi na transfer znanja i tehnologija, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Turković je na sastanku govorila o stavovima i interesima BiH u različitim domenima saradnje sa UNIDO u teškim vremenima koja obilježavaju ekonomska kriza, pad industrijske proizvodnje, rast nezaposlenosti i brojni drugi problemi koji su primarno izazvani širenjem virusa “Covid-19”.

Iskazala je interes Bosne i Hercegovine da kroz realizaciju planiranih projekata ojača i poboljša veze i saradnju BiH sa UNIDO-m.

Također je izrazila podršku naporima UNIDO u organizovanju predstojećeg Brand Global Summit-a u oktobru 2020. godine, na kojem će se govoriti o digitalizaciji kao glavnom alatu u brendiranju i izazovima digitalne transformacije tokom pandemije.

Generalni direktor Li Yong zahvalio je Bosni i Hercegovini na dosadašnjem angažovanju i uspješnoj saradnji, ističući određene izuzetno važne projekte koje ta UN agencija realizuje sa BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje