Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turistička katastrofa u Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

Turistički radnici u Bosni i Hercegovini zatražili su od Vijeća ministara ukidanje odredbe o obaveznom posjedovanju negativnog testa na koronavirus za ulazak u zemlju za državljane EU-a, kako bi se barem djelomično popravila sezona u kojoj se štete procjenjuju na 95 posto.

Vijeće ministara djelomično je ove sedmice olakšalo uvjete za ulazak u zemlju državljanima Evropske unije, no u Udruženju turističkih radnika BiH smatraju kako to nije dovoljno.

‘Nadam se da će sljedeće sedmice Vijeće ministara BiH promijeniti odluku i od 30. srpnja omogućiti ulazak u BiH bez PCR testa, ali i s osobnom iskaznicom, a ne putovnicom za državljane zemalja Europske unije’, – kaže čelnik Udruženja turističkih agencija BiH Davor Ljubić, izvijestila je Hina.

Objašnjava da četveročlana porodica iz EU-a koja želi doći u BiH mora platiti oko 400 eura za testove za koronavirus (PCR), što je, primjerice, više od njihova višednevnog smještaja u Međugorju.

Sadašnje odredbe po njegovim riječima posve isključuju jednodnevne izlete.

‘PCR test praktički onemogućuje jednodnevne izlete s Jadrana do Mostara, jer test košta pet puta skuplje nego taj izlet’, – ističe Ljubić.

Štete u turizmu po njegovim su riječima gotovo stopostotne.

Ne očekuje da će se situacija ove godine znatnije popraviti, te smatra da sve snage treba usmjeriti na 2021. godinu, posebno u Međugorju u kojem se obilježava 40 godišnjica Gospinog ukazanja.

– Posebno je važna 2021. godine kao četrdeseta godišnjica ukazanja i kao takva bit će zasigurno jedna od najjačih godina otkako je to mjesto upisano na svjetskim turističkim kompasima, poglavito i zbog toga što su hodočašća u Međugorje ‘legalizirana’.

Olakšaju li se mjere ulaska u zemlju bez dodatnih restrikcija, procjenjujem da će 2021. u cijelosti izvući ovu godinu, kaže Ljubić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,