Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trivić iznosi detalje sa “zatvorene sjednice”: Dodik poručio Vukanoviću da je njegova vlast zaslužna što slobodno hodaju RS-om

Preuzmite sliku

Jelena Trivić, poslanica PDP-a oglasila se nakon posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kazavši da su oni protiv Inzkove odluke te da smatra da će to produbiti podjele, ali isto tako odbacuju i zatvaraju svaku priču o formiranju zajedničke vlade.

Potvrdila je da je lider SNSD-a Milorad Dodik danas ponovo tokom obraćanja u NSRS govorio o potrebi formiranja koncentracione vlade te kazala kako je to besmisleno.

– Vlada izvršava ono što NSRS donese i ne vidim zašto izlaziti iz okvira NSRS. Rekla sam da se naš zajednički rad, opozicije i vlasti, ogleda jedino i isključivo u odgovoru na Inzkovu odluku i ništa, ali ništa dalje – kazala je Trivić, te navela kako ih je upitala na sjednici: “Šta vi mislite, da smo mi blesavi?”.

Ističe kako je na početku sjednice Dodik rekao Nebojši Vukanoviću da je njegova vlast zaslužna za to što oni sjede i slobodno hodaju RS-om.

– A ja sam Dodiku rekla da on nije zaslužan nego borci i da mi svi dobro znamo kako je nastala Republika Srpska i ako ikog treba pominjati u smislu zasluga to su borci – izjavila je Trivić.

Inače, kako pišu neki mediji, poslanici vlasti bili su zadovoljni što je uspostavljeno jedinstvo u NSRS, međutim, iz opozicije su naglasili da je to samo zbog novonastale situacije koju je prizveo visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametanjem zakona on zabrani negiranja genocida i veličanju ratnih zločinaca.

Opozicija je odbacila bilo kakvu mogućnost o formiranju koncentracione, prelazne, vlade u Republici Srpskoj.

Podsjetimo, u koncentracionu vladu, prema Dodikovoj zamisli, ušle bi sve stranke i vlasti i opozicije. (BN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje