Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Trifunović: Dodik je najuspješniji američki projekt u BiH

Preuzmite sliku

“Mislimo da su sankcije alat da neko izgubi neki komad svoje političke moći, ove sankcije su samo proširenje prethodnih nakon kojih je Milorad Dodik dobio izbore”, podsjetio je poznati novinar

Novinar iz Republike Srpske i glavni urednik projekta BUKA Aleksandar Trifunović gostovao je u HRT-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’ gdje je komentirao stanje u BiH te aktualne političke teme u regiji.  Jedna od tema o kojoj se pričalo su nedavne američke sankcije protiv Milorada Dodika.

– Američka administracija je uložila mnogo više truda da Milorad Dodik dobije moć koju ima, nego što ulaže u sankcije. Mislimo da su sankcije alat da neko izgubi neki komad svoje političke moći, ove sankcije su samo proširenje prethodnih nakon kojih je Milord Dodik dobio izbore. Osim onih u Banjaluci na lokalnom nivou, dobio je manje-više sve ostalo – kazao je Trifunović.  Podsjetio je da je prije mjesec dana Dodik pod sankcijama primljen u rezidenciju američkog veleposlanika i razgovorao s njim.

– Napisao sam, opsovao sam, “kakve su to sankcije ako vas prima ambasador zemlje koja ih je uvela – izjavio je Aleksandar Trifunović.

On smatra kako je Dodik najuspješniji američki projekt u BiH.

– Jedan specifičan odnos je između američke administracije i Milorada Dodika, ako znate da je on najuspješniji njihov politički projekt u Bosni i Hercegovini, jer je Milorad Dodik u sve ove godine uspio, s političara koji je s dva poslanika u parlamentu Republike Srpske postao premijer, dobio je gotovo apsolutnu moć. Milorad Dodik je uložio desetke miliona maraka našeg novca u lobiranje u Americi koja mu je uvela sankcije, i čak je podržavao Trumpa pred izbore, vrlo je zainteresovan za Ameriku jer je svjestan iz svojeg primjera da kad Amerika nešto želi, ona to i ostvari, dodao je Trifunović. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje