Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tri novoproglašena nacionalna spomenika BiH

Preuzmite sliku

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini donijela je odluke o proglašenju tri graditeljska dobra u Sarajevu i Trebinju nacionalnim spomenicima. To su historijska građevina Željezničke stanice s trgom (općina Novo Sarajevo), historijska građevina – zgrada u kojoj je danas sjedište Kantona Sarajevo i Općine Centar (Treća zgrada Zemaljske vlade), kao i graditeljska cjelina Crkve Prenosa moštiju Svetog Nikolaja Čudotvorca, s pravoslavnim grobljem u Grmljanima, na području Trebinja.

Predsjedavajući Komisije Radoje Vidović i članovi Amir Pašić i Goran Milojević na jučerašnjoj 20. sjednici tog tijela odlučili su također da dva dobra uvrste na listu ugroženih spomenika u Bosni i Hercegovini. To su crkva Sv. Arhanđela Mihaila s nekropolom stećaka u Aranđelovu na području Trebinja, ugrožena zbog velike količine kapilarne vlage i posljedičnih oštećenja na konstrukciji objekta te na freskama, kao i most na Viševskom potoku u Dolovima, općina Rudo, ugrožen zbog teških oštećenja konstrukcije, samonikle vegetacije i onemogućenog pristupa.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune odluke o proglašenju nekropole sa stećcima na lokalitetu Crnač u Donjem Kotorcu, općina Istočna Ilidža. Izmjena i dopuna se odnosi na redefiniranje zone zaštite i zaštitnog pojasa.

Odobreni su također izmjena i dopuna odluke o proglašenju mjesta i ostataka graditeljske cjeline Sinan-begove džamije (Džamija Sinan-bega Boljanića) u Čajniču. Izmjenom i dopunom te odluke, u zonu zaštite bit će uvršten i objekt nekadašnje Medrese, srušene tokom Drugog svjetskog rata.

Komisija je na ovoj sjednici zaključila da produži režim zaštite za Nekropolu sa stećcima na lokalitetu Nagora u naselju Ostrožac, Jablanica, te usvojila odluku kojom se utvrđuje da crkva u Vršanima, Grad Tuzla, ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH.

Dvadesetoj sjednici Komisije prisustvovali su i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,