Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Trenutni prevaziđen: Utvrđen Nacrt zakona o muzejskoj djelatnosti u TK

Preuzmite sliku

Na redovnoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona utvrđen je Nacrt zakona o muzejskoj djelatnosti koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić rekao je kako su ovo prve izmjena zakona nakon 22 godine.  

“Trenutno važeći zakon, koji uređuje oblast muzejske djelatnosti je prevaziđen, ne uređuje brojna pitanja koja su od značaja za rad muzeja i za primjenu dobre prakse iz svjetske muzeologije. Također, važeći zakon nije usklađen s tehničko-tehnološkim razvojem, a imajući u vidu proces digitalizacije muzejske građe i dokumentacije, te niz strukovnih i tehnoloških promjena u obavljanju muzejske djelatnosti, proizašla je potreba za uvođenjem novih zakonskih odredbi u ovu oblast. Kao rezultat trenutnog stanja Muzej istočne Bosne, kao matični muzej Tuzlanskog kantona, marginaliziran je i doveden u vrlo teško stanje”, istakao je ministar Gazdić.

Novim zakonom nastoje se sistemski urediti pitanja u vezi prikupljanja muzejske građe kao pokretnih kulturnih dobara, pitanja čuvanja i zaštite, kao i druga pitanja u vezi s radom muzej, a sve s ciljem zaštite i trajnog očuvanja pokretne nematerijalne kulturne baštine Tuzlanskog kantona.

Također, unapređuje se rad muzeja i poboljšavaju uslovi za njihove aktivnosti. Reguliše se i matična muzejska djelatnost i uređuju stručna muzejska zvanja, omogućava se muzejskim stručnjacima da se punim kapacitetom posvete zaštiti muzejskog materijala za koji su nadležni.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Odluku o odobravanju finansijskih sredstava, korisnicima, iznosima i namjeni finansijskih sredstava u okviru Javnog poziva za odabir korisnika sredstava sa pozicije “Podrška u oblasti kulture” u 2023. godini.

Ovim programom bit će podržano održavanje ukupno 68 kulturnih manifestacija u Tuzlanskom kantonu, sa ukupno 146.300 KM.

Također za, sufinansiranje 11 programa/projekata izdavačke djelatnosti odobreno je ukupno 25.700 KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,