Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Theodor Meron: Lekcije iz Srebrenice nikada ne smiju biti zaboravljene

Preuzmite sliku

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sudija Theodor Meron, oglasio se danas povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Izjavu sudije Merona prenosimo u cijelosti:

– U mnogim kulturama, sjećamo se voljenih koje smo izgubili i odajemo im počast paljenjem svijeće, pri čemu je plamen svijeće simbol čudesne varnice života, ali istovremeno i njegove krhkosti. Ali plamen svijeće također je izvor i simbol prosvjetljenja; kako figurativno tako i doslovno, on donosi svjetlo sjenama i predstavlja istinu i znanje u sučeljavanju s mrakom.

Danas, kada će ljudi dobre volje u Memorijalnom centru u Potočarima i širom svijeta zastati i odati poštu, svako na svoj način, onima koji su tragično izgubili živote tokom stravičnih događaja u Srebrenici prije 23 godine, svi ćemo, u određenom smislu, zapaliti svijeće sjećanja. Svi smo čuvari tog vitalnog, mada krhkog plamena: odgovorni danas, i u danima koji će doći, da osiguramo da sjećanja na očeve i braću, muževe i sinove, kao i na sve druge žrtve tih stravičnih događaja i dalje žive, da lekcije Srebrenice ne budu nikada zaboravljene i da svako od nas učini sve što može da proširi svjetlo istine i odupre se mraku neznanja i poricanja – kazao je Meron, saopćeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,