Četvrtak, 23. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Suđenje zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima: Kukić se protivio zaposlenju Škalje jer nije iz TK

na suđenju Mirsadu Kukiću zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok Kantonalnog tužilaštva je kazao kako se optuženi protivio zaposlenju izvjesnog Škalje u “Elektrodistribuciju Tuzla” jer je dolazio s područja drugog kantona.

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije “Elektroprivrede BiH”, rekao je da je na relaciji direktora podružnice u Tuzli Mahira Nurkanovića i izvršnog direktora Senada Džananovića postojala nesuglasica oko zapošljavanja Škalje.

“Mahir mi je spomenuo da se Kukić protivi zaposlenju Škalje jer nije s područja Tuzlanskog kantona. Džananović je zamjerio Nurkanoviću što ga ne poštuje kao nadređenog i što odugovlači s procedurom zaposlenja Škalje u ‘Elektrodistribuciju Tuzla’”, kazao je Salkić, dodavši da su on i Nurkanović zaposleni kao kadrovi Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBB BiH).

Na upit da li mu je poznato koju je funkciju Kukić tada obavljao, Salkić je odgovorio da je on bio predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Tuzlanskog kantona (SDA TK), te da nije imao nikakve funkcije u “Elektroprivredi BiH”.

Optužnica tereti Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem u vezi sa zapošljavanjem u “Elektrodistribuciji”.

Pojašnjavajući procedure prilikom zapošljavanja kadrova na visokim pozicijama u javnim preduzećima, potpredsjednik kadrovske komisije SDA Adil Osmanović rekao je da svaka politička organizacija u svom programu ima propisano da bude dio vlasti.

SDA ima bazu kadrova svoje stranke, kojima sugeriše da se prijave na određene konkurse, kazao je Osmanović.

“Zasjedamo i predlažemo potencijalne kandidate, te im sugerišemo da se prijave na konkurs. Tako je za izvršnog direktora prijedlog Kantonalnog odbora SDA Sarajevo bio i Esad Džananović”, izjavio je Osmanović.

Na upit optuženog Kukića da li je Džananović bio i prijedlog Kantonalnog odbora SDA TK-a, Osmanović je odgovorio da nije, barem u pisanoj formi, već da je to bio Admir Andelija.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. januar. (Detektor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,