Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Suđenje privatniku Žili za prevaru tokom pandemije

Preuzmite sliku

Sead Žilo iz Zenice je optužen da je prevario Emira Begovića iz Gračanice kojem je obećao prodati hirurške maske za lice tokom pandemije korona virusa. Begović je uplatio avans, ali maske nije dobio, o čemu je CIN ranije pisao.

Pred Općinskim sudom u Zavidovićima će se voditi krivični postupak protiv Seada Žile i njegove firme „Windsor Group“ iz Zavidovića zbog krivičnog djela prevare u privrednom poslovanju iz marta 2020. kada je vladala pandemija korona virusa.

Optužnicu je podiglo Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona u martu 2022. godine.

Radi se o slučaju o kojem je ranije pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN). Prema optužnici, Žilo je u vrijeme pandemije doveo u zabludu Emira Begovića, vlasnika firme „Global Promet“ iz Gračanice, da mu može povoljno prodati hirurške maske za lice, iako ih nije imao niti ih je mogao proizvesti, jer nije registrovan kao proizvođač medicinskih sredstava i ne posjeduje potrebnu opremu. Ipak, ponudio je Begoviću 70.000 kutija maski za 4,61 KM po kutiji. Izdao mu je predračun i krivotvoreni certifikat o usklađenosti robe sa zahtjevima Evropske unije.

Na osnovu dogovora i ispostavljenog predračuna, Begović je Žilinoj firmi na račun uplatio 10.000 KM, a onda je ugovorio preprodaju tih maski u Sloveniji s vlasnikom firme „LabenaBorutom Čehom za šest puta veću cijenu. Za taj posao Begović je od Slovenca dobio avansnu uplatu od skoro 600.000 KM. Međutim, do isporuke maski nikada nije došlo.

Javnost su o ovom slučaju obavijestili predstavnici slovenske vlasti jer su maske bile namijenjene njihovim zdravstvenim ustanovama. Istragu je na početku vodilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) te podiglo optužnicu protiv Begovića i Žile zbog krivičnog djela pranja novca i prevare u privrednom poslovanju. Međutim, Sud BiH je odbio optužnicu protiv Begovića uz obrazloženje da nema dokaza da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, a dio optužnice koja se odnosi na prevaru u privrednom poslovanju protiv Žile je proslijeđen Općinskom sudu u Zavidovićima.

Ovo je jedan od ukupno četiri krivična postupka koji se trenutno vode protiv Seada Žile zbog prevara u poslovanju. Na Općinskom sudu u Zavidovićima se vodi još jedan sudski postupak, a na Općinskom sudu u Tuzli još dva.

Žilo i njegova supruga Lidija Boros su optuženi da su od 2018. do 2020. godine prevarili više fizičkih i pravnih lica iz različitih gradova u BiH za oko 200.000 KM. Među njima su i Naim Hamzabegović iz Cazina i Aleksandar Denda iz Bileće o kojima je CIN također pisao.

Žilo je putem svoje firme „Windsor Group“ iz Zavidovića i „IRA“ iz Tuzle nudio prodaju različitih CNC mašina, kristala za lustere, automobila, televizora te usluge prijevoza. Poslove je dogovarao direktno ili putem interneta, kupcima je slao fotografije ponuđene robe ili predračune, zadržavao novac, a u većini slučajeva naručenu robu nije isporučivao.

Također, on je ranije više puta osuđivan za krivična djela utaje, ugrožavanja sigurnosti i prevare. Trenutno je u Kazneno-popravnom zavodu u Tuzli na odsluženju jednogodišnje zatvorske kazne zbog prevare u privrednom poslovanju.

Iz ovog zatvora je Centru za istraživačko novinarstvo pisao da su mu tekstovi iz decembra 2020. nanijeli duševne boli zbog čega očekuje da mu se isplati odšteta. Menadžmentu CIN-a je ostavio da sam procijeni koliki iznos mu treba platiti, inače će pokrenuti krivične i parnične postupke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje