Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sud BiH: Počelo suđenje za zločine počinjene na području Prijedora

Preuzmite sliku

Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva BiH, počelo je suđenje devetorici optuženih za zločine počinjene na području Prijedora u ljeto 1992. godine.

Slobodan Taranjac, Miodrag Glušac, Ranko Babić, Ranko Došenović, Marinko Praštalo, Rade Zekanović, Zdravko Panić, te Trivo i Milan Vukić optuženi su da su od 27. do 30. jula 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu počinjenom u napadu vojske i policije Srpske Republike BiH, a kasnije Vojske Republike Srpske /VRS/, protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

Prema optužnici, Taranjac, Glušac, Babić i Došenović su 27. jula učestvovali u zarobljavanju 110 civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava davanjem saglasnosti, obezbjeđenjem vozila i drugih uslova pripadnicima “Miskoglavske čete” i policije koji su bili direktni izvršioci.

Zarobljeni civili, prema navodima optužnice, bježali su iz Rizvanovića, Hambarina, Zecova, Čarakova i drugih sela ka području opštine Bihać, prenosi Birn.

Zekanović, Došenović i Praštalo su optuženi da su direktno učestvovali u hapšenju i nečovječnom postupanju prema zarobljenicima.

Tužilaštvo BiH smatra da su Taranjac, Glušac, Babić i Došenović odobrili i nisu poduzeli ništa da spriječe mučenje, zlostavljanje, maltretiranje i udaranje u špaliru zatvorenika. Tada su, kako se navodi u optužnici, pripadnici rezervnog sastava policije ubili najmanje pet civila.

Taranjac, Glušac, Babić i Došenović su, kako se navodi, svojim podređenima naredili da izdvoje 15 maloljetnika i odvedu ih u logor Trnopolje, a ostalih oko 80 na lokalitet rudnika LJubija, takozvane Kipe, gdje su strijeljani.

U optužnici se dodaje da su Vukići i Panić, zajedno s njima poznatim osobama, 27. jula su iz Doma Miska Glava izveli 11 osoba, odveli ih u selo Panići i ubili na Hozića kamenu, te njihova tijela zakopali. Zajedno s njima, optuženi Taranjac, Glušac, Babić i Došenović su prikrili zločin.

Taranjac je optužen kao predsjednik Kriznog štaba LJubija i čelnik civilne vlasti, Glušac u svojstvu zamjenika komandanta Šestog ljubijskog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske /VRS/, Babić kao operativac, a Došenović kao pomoćnik komandanta za bezbjednost, a ostali kao pripadnici “Miskoglavske čete”, te vojne i civilne policije.

Tužilac Izet Odobašić je rekao da planira da sasluša više od 60 svjedoka, od kojih 19 ima mjere zaštite te da će uložiti oko 300 materijalnih dokaza.

Optuženi Taranjac je rekao da tužilac Odobašić “ima veliku maštu”, ali njegov i ostali branioci nisu na ovom ročištu iznosili uvodnu riječ.

Prvi svjedok bit će saslušan na ročištu 24. aprila. (Srna.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje