Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stranka za BiH: Krivična prijava za negiranje genocida u Srebrenici protiv SNSD-ovog zastupnika Antonića u NSRS

Preuzmite sliku

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) reagirala je na navode Momčila Antonića, poslanika SNSD-a, koji je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) pozvao srpske zastupnike da javno ne priznaju genocid u Srebrenici, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Znamo mi kako razmišljate, dajte da i narod zna. Ja kažem nije bilo genocida u Srebrenici. Hajdete i vi to recite pa makar bilo predizborno”, kazao je Antonić, na što su se oglasili saopćenjem iz Stranke za BiH u kojem pozivaju Tužilaštvo BiH da odmah reaguje zbog ovog krivičnog djela.

Faruk Đozić, delegat SBiH u Vijeću naroda bh. entiteta RS podnio je krivičnu prijavu protiv Antonića.

“Dok traje salva napada na Begiju Smajić, zastupnicu SBiH-a u NSRS, zbog izgovorene istine da su pripadnici Vojske RS izvršili genocid, promaklo je svima ovo direktno negiranje genocida u Srebrenici. Srpski dušebrižnici nisu ni reagovali, a kamoli opomenuli narodnog zastupnika. Žrtve genocida nisu samo predmetom negiranja, već odraz političke moći, ko više i bolje negira taj je veći Srbin”, naveo je Đozić.

Iz SBiH-a su podsjetili na izmjene Krivičnog zakona koje je donio bivši Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. U Zakonu se kaže da “ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. avgusta 1945. ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a to bude usmjereno protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao podstaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe”, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje