Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stiže novi zakon u entitetu RS: Ako fotografišeš policajca ideš u zatvor!

Preuzmite sliku

Vlast u Republici Srpskoj definitivno pravi “policijsku državu”! To potvrđuje namjera da se svako ko fotografiše ili snima policajca bude kažnjen sa 500 do 1.500 KM ili “odleži” 60 dana u zatvoru. Ovo se predviđa novim Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona javnom redu i miru koji je predložilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Naime, MUP traži da se kazni svako ko ometa ili spriječava djelovanje državnih organa, privrednih društava ili drugih pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja ili njihove službenike da vrše svoje funkcije, i to kaznom od 500 do 1.500 KM ili zatvorom do 60 dana. Na isti način će se kažnjavati i oni koji neovlašćenim fotografisanjem ili snimanjem ometaju službenike dok vrše svoje dužnosti.

Što bi u prevodu značilo, ako ste novinar ili bilo koji drugi slobodni građanin RS i odlučite da fotografišete policajca koji tuče okupljene na nekon protestu – plaćate od 500 do 1.500 KM ili idete u zatvor.

Pored toga, izmjenama Zakona o javnom redu i miru predviđa se da se lice kojem je izdato usmeno naređenje od strane policajca, a koje ne prestane sa ometanjem bude po hitnom postupku sprovedeno u sud.

Ovim potezom, tvrde stručnjaci i novinari, Republika Srpska polako klizi ka diktaturi, dok sve više raste pritisak na građane. (Buka)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,