Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Stanje se ne mijenja: Rudari iz RMU Zenica i dalje odbijaju sići u jame

Preuzmite sliku

Rudari Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji su u četvrtak poslijepodne stupili u radnički neposluh, ni jutros nisu sišli u jamske pogone “Raspotočje” i “Stara jama”- potvrdio je Feni predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić.

Zenički su rudari prva četiri dana prošle sedmice, svakodnevno od sedam do osam ujutro, održavali štrajk upozorenja, da bi u četvrtak od 15 sati, nakon što im nije uplaćena plaća ni topli obrok za april, stupili u radnički neposluh. Sindikat je, zbog nemogućnosti da ispoštuje zakonske obaveze za organizaciju generalnog štrajka, tog dana bio prisiljen otkazati generalni štrajk, ali su rudari odbili sići u jame.

“Ništa se nije promijenilo. Stanje je ostalo isto, proizvodni radnici nisu sišli u jame. Nemamo nikavih najava o načinu rješavanja ove situacije”,  ističe Avdić, koji napominje da rudari dolaze na posao kako bi se samo evidentirali.

U petak je menadžment naložio da se radnici koji žele raditi o tome izjasne pismeno, ali, dodaje Avdić, jamski radnici ne žele se vratiti na posao dok ne dobiju svoja primanja.

Direktor Mensur Hukić, koji je u četvrtak također održao pres-konferenciju, istakao je tada kako su u prva četiri mjeseca ove godine planirali proizvesti 147.841 tona uglja, a ostvareno je samo 62.512 ili 42,3 posto od plana.

Blokada računa rudnika, zaključno s 23. majom 2023. godine, kazao je tada Hukić, bila je na iznos od 4.673.358, 81 KM, dok im je i za isplatu tražene plaće nedostajalo 1.401.000 KM.

“Svaki radnički neposluh, svaka obustava proizvodnje nanosi veliku štetu RMU Zenica i svim uposlenicima”,  poručio je tada Hukić, koji je zamolio rudare da se vrate na posao.

Kazao je i da je, ako je problem i u njemu samom, “njegova ostavka na raspolaganju”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje