Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbijanska policija pomaže migrantima da pređu na teritoriju BiH!

Preuzmite sliku

Nekoliko kilometara od graničnog prelaza Karakaj, grupa od 50 migranata prešla je iz Srbije preko rijeke Drine na teritoriju BiH. Umjesto pripadnika Granične policije na teritoriji BiH dočekali su ih novinari Žurnala.

Petog septembra ekipa Žurnala svjedočila je ilegalnom prelasku granice grupe migranata, uz asistenciju srbijanske policije.

U mjestu Čelopek, nekoliko kilometara od Zvornika na obali rijeke Drine, prema informacijama lokalnog stanovništva, svaki dan na teritoriju Bosne i Hercegovine iz Srbije pređe i do 100 migranta.

Petog septembra rijeku je prešla grupa od 50 migranata. Umjesto pripadnika Granične policije na teritoriji BiH dočekali su ih novinari Žurnala.

U razgovoru za Žurnal migranti su ispričali da su do granice sa BiH došli vozom iz Loznice. Nekoliko kilometara prije graničnog prelaza u Zvorniku, iskočili su iz voza i preko šume krenuli prema Drini. Ubrzo ih je zaustavila srbijanska policija i usmjerila prema granici Bosne i Hercegovine.

 • Migranti tvrde da ih je policija uputila da pređu rijeku na mjestu gdje je nizak nivo vode. Sa uniformisanim policajcima, tvrde migranti, rade i osobe u civilu.

  Ekipa Žurnala također je, na bosanskoj obali, uočila parkiran automobil sa registarskim tablicama Srbije. U blizini je stajalo nekoliko muškaraca u civilu. Jedan od njih ušao je u rijeku i prešao na teritoriju Republike Srbije. Ubrzo, na srbijanskoj obali, pojavila se grupa migranata u pratnji tamošnje policije.

  Jedan za drugim, sa rukama u zraku, migranti su sišli u Drinu. Nakon deset minuta, već su bili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

  – Ja sam Hamza, iz Pakistana sam. U Bosnu sam došao ilegalno preko rijeke. Bio sam u Srbiji u Loznici. Policija nas je udarala i rekla idite, ispričao je za Žurnal nekoliko trenutaka nakon što je stigao u BiH.

  Kaže da želi da ide u Italiju, ali za sada planira da se prebaci do kampa u Bihaću.

  Da se radi o uhodanoj ruti za prelazak granice potvrdili su i migranti. Samo dan ranije, još jedna grupa prešla je rijeku na istom mjestu. Na obali su ostavili odjeću i iscjepane prekršajne naloge.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,