Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Spomenički kompleks ‘Tunel spasa’ bilježi stalni rast broja posjetilaca

Preuzmite sliku

Spomenički kompleks Tunela D-B, jedini izlaz za stanovnike opkoljenog Sarajeva tokom agresije, bilježi porast broja posjetilaca za više od deset posto u odnosu na prošlu godinu.

Glasnogovornik Javne ustanove Fond Memorijala Kantona Sarajevo Irfan Gazdić, za Fenu ističe, da je Tunel u 2018. godini posjetilo oko 130.000 ljudi. Tunel je zanimljiv ljudima iz čitavog svijeta, Gazdić kaže da ne postoji država iz koje nisu imali posjetu.

U toku ljeta se bilježi najviše posjeta sa Bliskog istoka, ali i Evropljana, Rusa, Amerikanaca, i iz regije.

“Najčešće postavljaju pitanja o načinu kopanja tunela, jer ne mogu da shvate da se nešto takvo  moglo desiti na evropskom tlu poslije ‘naučenih’ lekcija nakon Drugog svjetskog rata”, rekao je Gazdić.

Iskoristio je priliku da podsjeti kako je Spomenički kompleks Tunel D-B nastao kao muzej Tunel spasa porodice Kolar.

Stalnu postavku muzeja čine inicijalnih 25 metara tunela, kratki video materijal koji prikazuje segmente opsade Sarajeva i gradnje tunela, muzejski prostor u kojem su smješteni eksponati, rukom crtani nacrti arhitekata na osnovu kojih je pravljenja tunelska cijev i dr.

Pored toga, zbog velikog broja turista koji ih posjećuju, postavljaju se i privremene izložbe iz vlastite produkcije. Na ovim izložbama se tretiraju određeni segmenti sarajevske opsade, ali i gostujuće izložbe.

Gazdić kao primjer navodi vrlo posjećenu izložbu Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995., koja je održana od 11. do 20. jula.

“Izložbom smo ciljano željeli markirati dva vrlo značajna datuma, 11. juli – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i 20. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru. Izložili smo lične stvari koje su pronađene na rutama kojima su se kretale osobe kasnije pronađene u masovnim grobnicama”, dodao je.

Uskoro će se u funkciju pustiti i dodatnih 100 metara tunela za posjetioce. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,