Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Socijaldemokrate samostalno nastupaju na lokalnim izborima u Sarajevu

Preuzmite sliku

Nakon najave da će Socijaldemokrate BiH na predstojećim lokalnim izborima nastupiti zajedno sa Demokratskom frontom (DF) i Građanskim savezom BiH (GS), Socijaldemokrate BiH Sarajevo poručuju da se ova odluka odnosi samo na organizacionu jedinicu iz Tuzle.

Podržavamo napore ujedinjenja ljevice, ali mi u Sarajevu ostajemo pri stavu koji smo i ranije isticali, a to je da ćemo na predstojećim izborima u Kantonu Sarajevo nastupiti samostalno.

Odluka je donesena na sjednici Predsjedništva KO SDBiH Sarajevo održanoj 24.07.2020. godine, a nakon poziva za koaliciju i zajednički nastup, na izborima od Demokratske fronte Sarajevo (DF), Pokreta za socijalnu pravdu i demokratiju (SPD) i predstavnika Građanskog saveza Bosne i Hercegovine (GS).

Na osnovu održanih konsultacija sa članovima Socijaldemokrata BiH Sarajevo, zaključeno je da prijedlog o koaliranju sa predloženim političkim subjektima ili nekim drugim političkim organizacijama nije ostvariv, prije svega zbog toga što je pred nama vrlo kratak rok za temeljito definiranje principa i uslova pod kojim bi se prijavila koaliciona lista, te odredili zajednički izborni ciljevi i programi.

Podsjećamo da će Socijaldemokrate BiH u Sarajevu na lokalnim izborima 2020. godine izaći sa listama kandidata za općinska vijeća, te da neće imati kandidate za načelnike. Samim tim, podrška članova bilo kojem kandidatu za načelnike iz drugih partija nije ni isključena ni obavezujuća kako je i definisano Odlukom Predsjedništva KO Socijaldemokrata BiH Sarajevo.

Razgovori o eventualnim postizbornim koalicijama ovisit će prvenstveno o izbornom rezultatu i kapacitetu svih budućih parlamentarnih političkih subjekata, o kompatibilnim i usaglašenim programima, te cijenimo da je preuranjeno o tome sada donositi odluke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,