Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Skupština TK: Usvojena Rezolucija o prevenciji i borbi protv nasilja

Preuzmite sliku

Nakon intenzivnog i temeljitog rada poslanica Skupštine TK, različitih političkih opcija koje su odlučile iskoristiti svoje pozicije i aktivno doprinijeti borbi protiv nasilja nad ženama, na Dnevnom redu Skupštine TK se našla Rezolucija o prevenciji i borbi protiv nasilja.

Rezolucija je na veliko zadovoljstvo prisutnih usvojena.

Zastupnice Skupštine TK izražavaju zadovoljstvo kao i zahvalnost svim poslanicama i poslanicima koji su podržali izmjenu Dnevnog reda u pogledu uvrštavanja navedene točke, kao i podršku za istu.

Navedena rezolucija je rezultat brojnih razgovora i sastanaka sa strukom, profesionalcima i građanima, što je pomoglo da se sagledaju realne mogućnosti izmjene određenih zakonskih propisa kao i otklanjanje eventualnih nedostataka u samom procesu provedbe Zakona.

Podsjećanja radi, prvi sastanak je održan sa predstavnicama nevladinih organizacija, odnosno udruženja sa područja TK koja se bave ovim i srodnim pitanjima. Na navedenom sastanku su usvojeni konkretni i sveobuhvatne zaključci koji su udarili temelje za naredne korake.

Nakon toga su održani sastanci sa Koordinacijskim tijelom imenovanim od strane Vlade TK u čijem sastavu su predstavnice iz različitih oblasti, što predstavlja multisektorsku saradnju.

U međuvremenu su obavljeni i brojni razgovori i ostvareni kontakti s osobama iz Centra za socijalni rad, policijskim službenicima, advokatima, pravnicima iz oblasti Krivičnog prava kao i s predsjednikom suda u Tuzli, gosp. Tulumovićem, kao i sa, što je najvažnije, žrtvama nasilja koje su odlučile progovoriti o strahotama koje prolaze ili su prolazile.

Sve navedeno je dovelo do konkretnih prijedloga uobličenih u Rezoluciji čije usvajanje će zasigurno doprinijeti poboljšanjima i popravljanju statistike po pitanju nasilja nad ženama.

Samo iskrenim namjerama, predanim radom, stavljanjem interesa naših građanki i građana iznad svih politika, može u konačnici dovesti do boljeg društvenog ambijenta.

Zastupnice SDPa, NiPa, NS i PDA, koje su inicijatorice navedenih aktivnosti poručuju da nastavljaju snažno sa započetim aktivnostima i najavljuju niz novih sastanaka sa ciljem unapređenja ove problematike, te pozivaju sve zainteresirane da im se jave, uključe i doprinesu.

Da više nikada, niti jedna žena, ne bude u strahu za vlastiti život i sigurnost!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje