Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat doktora medicine i stomatologije USK najavio generalni štrajk

Preuzmite sliku

Sindikat doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona (USK) donio je Odluku o stupanju u generalni štrajk od ponedjeljka, 18. februara. Razlog je nepoštivanje Kolektivnog ugovora, odnosno izostanak drugog povećanja plate po istom ugovoru.

Radi se o takozvanom koeficijentu složenosti poslova koji se pri obračunu plata množi s brojem radnih sati i cijenom satnice. Po Kolektivnom ugovoru prvo njegovo povećanje je bilo predviđeno i ispoštovano 1. februara prošle godine. Za drugo povećanje datumska odrednica je bila 1. novembar, međutim u Kantonalnoj bolnici ‘Dr. Irfan Ljubijankić‘ i još nekoliko zdravstvenih ustanova u USK pri obračunu plata od tada nije ukalkulisano povećanje. Mi smo zaista imali razumijevanja i strpljenja, što smo pokazali i jednomjesečnim zamrzavanjem štrajka, a da ne spominjem fleksibilnost pri samom potpisu Kolektivnog ugovora. Zato moram reći da smo bili prinuđeni donijeti ovakvu odluku”, rekao je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK Nedim Kurtagić.

Dodao je kako dogovoreno povećanje plate po Kolektivnom ugovoru, od novembra nije ukalkulisano doktorima u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić“, Općoj bolnici u Sanskom Mostu i Domu zdravlja u Bihaću.

“U Kantonalnoj bolnici je zaposleno oko 50 posto doktora na području Unsko-sanskog kantona, ali od ponedjeljka jednostavno moramo u generalni štrajk. Vjerujemo da novca ima i da oni koji odlučuju moraju ažurnije djelovati. Ljudi na vlasti moraju prestati baviti se samim sobom i početi rješavati praktične probleme građana. Naše strpljenje i tolerancija stigli su do krajnje granice – istakao je predsjednik Sindikata doktora u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić“, rekao je doktor Amir Rekić.

Predstavnici Sindikata poručili su kako će u potpunosti poštovati Sporazum o obavljanju minimuma poslova za vrijeme štrajka, te da će svim životno ugroženim pacijentima biti ukazana neophodna medicinska pomoć. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje