Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sebija Izetbegović: Nezakonite odluke nametnutnog premijera Nikšića, slijede tužbe

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici imenovala novi Upravni i Nadzorni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Za predsjednika Upravnog odbora KCUS-a imenovovan je Benjamin Kulovac, a za članove Amela Kuskunović, Sabina Prevljak Pajić, Amela Pindžo, Dragan Stevanović, Elvir Ćatović, Damir Šapina i Jasmin Šutković. Nisu svi kantoni dostavili prijedloge za imenovanje u UO KCUS-a zbog čega su u ovom organu ostali pojedini dosadašnji članovi.

U NO KCUS-a imenovani su Esad Fejzagić kao predsjednik, Maida Galijatović i Bogomir Borbić kao članovi.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, za Hayat.ba komentirala je današnja imenovanja Upravnog i Nadzornog odbora.

Nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić i njegova Vlada su danas nezakonito i protivno Statutu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) smijenili članove Upravnog i Nadzornog odbora.

 • Nestrpljiv da ispoštuje zakonske procedure – po staroj SDP-ovskoj mantri „znamo da nije po zakonu, ali nama se žuri“ – nametnuti premijer kršeći sve pravne norme, na silu želi da instalira podobne kadrove u UO i NO KCUS-a.

  Premijer koji je od građana dobio manje od 6.000 glasova, koji nije mogao osvojiti čak ni kompenzacijski mandat, nametnut je suspenzijom Ustava na jedan dan. Takav premijer sada, u žurbi da imenuje podobne kadrove, suspenduje zakone i Statut najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini – govori nam prof. dr. Sebija Izetbegović.

  Nezakonito postupanje će, nastavlja ona za naš portal, sasvim sigurno dovesti do tužbi smijenjenih članova UO i NO, što su neki od njih već i najavili.

  Uz sve ovo, nametnuti premijer Nikšić je danas praktično suspendovao i ministra zdravstva Nediljka Rimca. Ministar Rimac je jedini ovlašten da uz adekvatna i opravdana pojašnjenja, zatraži prijevremenu smjenu Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a. Međutim, to pravo mu je oduzeo nametnuti premijer, koji je sam sebi dodijelio ulogu i ministra zdravstva.
  Nadam se da će gospodin Rimac zaštiti vlastiti dignitet, i kao dugogodišnjeg uspješnog hirurga i kao ministra zdavstva, ali i dignitet najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u BiH, te da će prijaviti nezakonite radnje nametnutog premijera Nikšića nadležnom tužilaštvu – kazala je Izetbegović.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje