Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

SDP donio konačnu odluku: Ne ulazimo u vlast s nacionalnim strankama

Preuzmite sliku

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) nakon višesatnog zasjedanje donio je konačnu odluku o tome da neće započinjati pregovore sa Strankom demokratske akcije (SDA) o formiranju vlasti na nivou države BiH i entiteta Federacija BiH

Većina od 61 delegat glasao je protiv koalicije, 31 ih je bilo za koaliciju, dok ih je šest bilo suzdržano.

Ključnu ulogu u ovoj odluci imali su Jasmin Imamović, Denis Bećirović i Zukan Helez koji su kazali da SDP ne treba pregovarati s nacionalnim strankama.

Na dramatičnoj sjednici najoštrije polemike vodile su se unutar tuzlanske struje. Kantonalna organizacija bila za ulazak u vlast sa SDA na državnom i federalnom nivou, dok se gradska organizacija Tuzle tome protivi.

  • – SDA je igrala dvostruku ulogu, pozivajući Bh. blok u vlast, a u isto vrijeme iskoristila priliku da ojača poziciju SNSD-a i HDZ-a, poručio je Nikšić kao obrazloženje zašto SDP neće u koaliciju sa SDA.

    Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Enver Bijedić rekao je prije sjednice Glavnog odbora SDP-a kako je jedinstvo stranke neupitno bez obzira na stav Glavnog odbora o formiranju vlasti.

    “Tu ne postoje nikakve buntovničko-frakcijske ideje ukoliko naš prijedlog ne prihvaćen. S druge strane, ukoliko on bude prihvaćen, očekujemo da se ovi koji zastupaju druge ideje povinuju odlukama Glavnog odbora te da izađemo još čvršći i u većem zajedništvu”, rekao je Bijedić. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , , ,