Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

SDA o odluci Schmidta: Nedopustivo je pogazio Ustav FBiH

Preuzmite sliku

Iz SDA smatraju da su odluke visokog predstavnika Christina Schmidta skandalozne.

Kažu da je to suspenzija Ustava FBiH i demokratije, na šta Schmidt nema pravo.

Podsjetimo, Schmidt je danas donio odluku po kojoj Predstavnički dom treba da glasa o predloženoj Vladi FBiH koju blokira SDA-ov Refik Lendo jer SDA nije dio vlasti.

“Namjera da se iz pojedinih ambasada i OHR-a oktroira neustavna Vlada Federacije, pri čemu će se u potpunosti zaobići potpredsjednik FBiH iz reda bošnjačkog naroda i većinska volja Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, ponižavajući je presedan, čije posljedice niko ne može predvidjeti. Osim potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda i Kluba Bošnjaka, ignoriše se i ubjedljiva većinska volja probosanskih stranaka koje u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH imaju najmanje 47 zastupnika”, navode iz ove stranke.

Dalje navode kako se ponovo izlazi u susret HDZ-u koji s ‘manjinskom grupom političkih kolaboracionista iz Trojke” pravi vlast.

“Obrazloženjem odluke na današnjoj konferenciji za medije, u kojem tvrdi da ne djeluje protiv bilo kojeg naroda, da se ne smije ignorisati volja birača izražena na izborima i da donosi odluku jer nije bilo dogovora, Visoki predstavnik vrijeđa inteligenciju građana. Jer, uradio je upravo suprotno. Grubo je degradirao volju Bošnjaka, potpuno je ignorisao izbornu volju građana i nagradio je one koji su odbijali bilo kakav dogovor”, smatraju iz SDA.

Na kraju traže od Schmidta da bh. i svjetskoj javnosti objasni da li je ova odluka dogovorena sa Vladom Hrvatske i da li je bazirana na ‘kršćanskim osnovama’.

“Odnosno da li većinsku volju Bošnjaka poništava zbog toga što su većinom muslimani”, zaključili su iz SDA

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,