Srijeda, 26. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Savjeti za domaćinstva: Kako pravilno čuvati i rukovati kurbanskim mesom?

Preuzmite sliku

Da bi kurban ispunio svoju svrhu i bio na korist domaćinstvu i zajednici, važno je pravilno rukovati mesom od trenutka klanja do konačne pripreme za konzumaciju.

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, blagdan u kojem prinose žrtve u vidu kurbanskog mesa. Prinošenje žrtve je obaveza za svakog muslimana i muslimanku čije je imovinsko stanje u iznosu srebra od 641,5 grama. Obaveza je ovo koju mnogi obavljaju, no nije dovoljno samo prinijeti žrtvu. Jednako je važno i čuvanje i rukovanje kurbanskim mesom.

Evo nekoliko ključnih savjeta kako biste osigurali da kurbansko meso ostane svježe, sigurno i ukusno, a uz to da se tretira po islamskim propisima.

Prije nego što počnete s pripremama, pobrinite se da su svi alati, površine i ruke temeljito oprani. Koristite čistu vodu i sapun, a sve površine na kojima ćete rukovati mesom dezinficirajte. Ovo je ključno kako biste spriječili kontaminaciju mesa bakterijama.

  • Nakon klanja, meso treba što prije obraditi. To uključuje odvajanje mesa od kostiju, masti i unutrašnjih organa. Što brže meso obradite, manje su šanse za razvoj bakterija koje mogu uzrokovati kvarenje.

    Meso treba što prije ohladiti. Ukoliko nije moguće odmah ga staviti u frižider, ostavite ga na čistom, hladnom mjestu gdje zrak može slobodno cirkulirati. Meso nikako ne smije ostati na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

    Zamrzavanje i čuvanje mesa

    Ako planirate zamrzavati meso, podijelite ga na manje porcije. Ovo će omogućiti brže zamrzavanje i kasnije jednostavnije odmrzavanje. Koristite vrećice za zamrzavanje koje su namijenjene za čuvanje hrane, te ih dobro zatvorite kako biste spriječili ulazak zraka. Meso uvijek označite datumom zamrzavanja kako biste pratili svježinu.

    Odmrzavanje mesa treba vršiti u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi. Planirajte unaprijed, jer ovakav način odmrzavanja može trajati nekoliko sati do cijelog dana, zavisno od količine mesa. Brzo odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici je također opcija, ali meso treba odmah kuhati nakon ovakvog odmrzavanja.

    Gotovo meso treba čuvati u frižideru, u zatvorenim posudama. Ukoliko ga ne planirate konzumirati unutar nekoliko dana, razmislite o zamrzavanju ostataka. Pravilno skladištenje gotovog mesa spriječit će kvarenje i osigurati da hrana ostane sigurna za konzumaciju.

    S čim se ne smije konzumirati kurbansko meso?

    Posebnu pažnju treba obratiti i na to uz koje prigode ćete pripremati kurbansko meso. Ono se ne smije jesti za obroke tokom kojih će neko konzumirati alkohol ili kršiti neki drugi islamski propis.

    Pravilno rukovanje i čuvanje kurbanskog mesa nije samo pitanje poštivanja tradicije, već i brige za zdravlje vaših ukućana i gostiju. Pridržavanjem ovih savjeta osigurat ćete da kurban bude pripremljen na siguran i higijenski način, omogućavajući vam da u potpunosti uživate u blagodatima Bajrama. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,