Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Savjet bezbjednosti danas o stanju u BiH

Preuzmite sliku

Savjet bezbjednosti UN održaće danas polugodišnju diskusiju o stanju u BiH, a očekuje se i da bude produžena misija Altea.

Tokom sjednice trebalo bi da bude razmotren posljednji izvještaj OHR-a, navodi se na sajtu Savjeta bezbjednosti.

Savjet bezbjednosti UN trebalo bi da glasa o produžetku misije Altea kojoj mandat ističe 5. novembra.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u Savjetu bezbjednosti UN neće biti usvojen izvještaj Christiana Schmidta o situaciji u BiH i ocijenio da je riječ o progandnom pamfletu koji je napisan u korist Bošnjaka.

“Ono što je napisao u izvještaju ga aposlutno disfkalifikuje u bilo kakvom razgovoru, pa taman ga sutra u Savjetu bezbjednosti UN i imenovali za visokog predstavnika”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o misiju Altea u BiH, Dodik je ranije rekao da on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dijele stav da joj treba produžiti mandat.

Za sjednicu Savjeta bezbjednosti Vlada Republike Srpske uputila je 26. izvještaj u kojem se navodi da RS u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, ali i da insistira da drugi u BiH i u inostranstvu poštuju i sprovode slovo Dejtonskog sporazuma.

U Izvještaju koji je, u ime RS, kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Savjeta bezbjednosti, uputio predsjednik Vlade Radovan Višković, RS ponovo potvrđuje svoju punu posvećenost Dejtonskom mirovnom sporazumu, uključujući Ustav BiH, kao i nastavku napretka BiH na putu regionalnih i evropskih integracija.

Izvještaj se odnosi na period maj-oktobar.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,