Subota, 31. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Savez samostalnih sindikata BiH pozvao Inzka da reaguje i pomogne radnicima

Savez samostalnih sindikata BiH je od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka zatražio hitnu reakciju rješenja političke krize.

Smatraju da se kriza uslijed nemogućnosti formiranja vlasti na određenim nivoima, odražava na položaj radnika u Federacijji BiH, ali i na sve građane države.

“Posebno zabrinjava činjenica da socijalni dijalog na nivou Federacije BiH ne postoji gotovo dvije godine zbog čega nije moguće utvrditi niti donijeti bilo kakav propis na koji radnici godinama čekaju, a to se odnosi na zakone o zaštiti na radu, štrajku i uvezivanju radnog staža”, kaže se, pored ostalog, u saopštenju.

Ističu da su u nekoliko navrata pozivali nadležne institucije da se kroz uspostavljanje socijalnog dijaloga pristupi rješavanju problema koji su se već nagomilali. Međutim, oni još uvijek nisu naišli na razumijevanje.

Kao jedan od primjera pritiska na radnike izdvajaju i Štrajk prosvjetnih radnika u USK.

“Najsvježiji primjer pritiska na radnike u štrajku je Rješenje Općinskog suda u Bihaću gdje je sud, potpuno zanemarujući pozitivne propise u smislu kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja za područje Unsko-sanskog kantona, naložilo Sindikatu osnovnog obrazovanja FBiH- Kantonalni odbor USK i Sindikatu srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH- Kantonalni odbor USK da omogući nesmetano obavljanje obrazovnog i odgojnog procesa u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Unsko-sanskog kantona. Ovakvo rješenje Suda predstavlja presedan u pravnoj praksi čime se praktično zabranjuje štrajk zbog čega građani Federacije BiH gube povjerenje u sistem i pravdu, te se odlučuju na masovni odlazak iz Bosne i Hercegovine u potrazi za boljim uslovima rada ali i boljim životom što je naročito izraženo upravo na području Unsko-sanskog kantona.”, piše u saopštenju.

Savez samostalih sindikata BiH izražava uvjerenje da Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, prepoznaje ozbiljnost situacije u kojoj su radnici.

Oni predlažu zajednički sastanak s Inzkom kako bi detaljnije razgovarali o problemima radnika u FBiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje