Ponedjeljak, 21. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sava u Gradišci raste centimetar po satu, poplavljeno najmanje 40 domaćinstava

Rijeka Sava u Gradišci dostigla je nivo od 875 centimetara i dalje raste centimetar po satu, izjavio je večeras za Anadolu Agency (AA) Slobodan Knežević, šef Osjeka za civilnu zaštitu Opštine Gradiška.

Prema njegovim riječima, na području ove opštine poplavljeno je sedam kuća, šest u selu Gašnica i jedna kuća u selu u Vrbaška. Kada se uzmu u obzir i pomoćni objekti ukupno je poplavljeno oko 40 domaćinstava.

“Na presječenu komunikaciju u Gašnici na magistralni put Gradiška – Kozarska Dubica poslali smo čamac jer je vodostaj na samoj cesti oko 60 centimetara. Tim čamcem će se stanovništvo poslužiti da pređe preko poplavljenog dijela ceste”, rekao je Knežević.

U selu Bistrica Sava je takođe poplavila cestu, jedna traka magistralnog puta je pod vodom, dok se drugom u večernjim časovima prometovalo otežano.

Mještani Bistrice i Gašnice između lokacija na kojima Sava prelazi cestu strahuju da bi sa daljim rastom vodostaja, sa plimnim valom koji stiže iz Jasenovca, mogli ostati odsječeni i okruženi vodom.

Nizvodno od Gradiške pripadnici civilne zaštite danas su u toku dana privremeno sanirali klizište na nasipu u selu Dolina.

“Izvršena je i intervencija u zoni Mačkovca gdje je primjećeno procjeđivanje nasipa pa smo intervenisali određenom količinom kamena da se spriječi dalja erozija”, kazao je Knežević. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,