Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sastanak Trojke s opozicionim strankama RS-a: BiH ima samo dvije mogućnosti

Preuzmite sliku

U Parlamentarnoj skupštini BiH sastali su se predstavnici Trojke i opozicije iz Republike Srpske, saopćili su iz Naše stranke.

Sastanku su prisustvovali Edin Forto, Sabina Ćudić i Predrag Kojović iz Naše stranke; Nermin Nikšić i Denis Bećirović iz SDP-a BiH; Elmedin Konaković iz Naroda i pravde, Mirko Šarović iz SDS-a, Branislav Borenović iz PDP-a i Aleksandar Glavaš iz DNS-a.

Oni su naglasili da je održavanje izbora 2022. neupitno te da će zajedno insistirati na transparentnim i poštenim izborima. Ocijenili su prijetnje vladajućih stranaka (SNSD i HDZ) o neodržavanju izbora neprihvatljivim. Pozvali su sve relevantne domaće i međunarodne institucije da se osigura tehnološka podrška održavanju izbora, koja će spriječiti izborne krađe, saopćili su.

Predstavnici šest opozicionih stranaka rekli su da su zajedno orijentisani na budućnost zemlje s fokusom na ekonomski napredak i razvoj te beskompromisnu borbu protiv korupcije na nivou BiH, kao i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Započeli su razgovore o 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti za dobijanje kandidatskog statusa te istakli spremnost za ubrzavanje evropskog puta BiH.

Posebno su naglasili da BiH ima samo dvije mogućnosti: sukob koji nudi vladajuća koalicija SNSD, SDA, HDZ ili saradnja i uzajamno uvažavanje uz poštovanje postojećeg ustavnog okvira BiH, a sudionici razgovora čvrsto su opredijeljeni za mir, stabilnost i budućnost.

“Za nas razgovori nemaju alternativu”, poručili su.

Komunikacija tzv. Državne šestorke posebno je bila aktivna u proljeće ove godine, a posve je zamrla u ljeto, nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje