Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sastanak koji je inicirao Lendo nije održan, od pozvanih došao jedino Izetbegović

Preuzmite sliku

Sastanak političkih faktora koji je za danas u Sarajevu sazvao potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo nije održan.

Od pozvanih, došao je samo predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Potvrđujući u izjavi novinarima da do sastanka nije došlo, Lendo napominje da je njemu kao predstavniku Bošnjaka jedan od pozvanih, lider Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović, putem medija odgovorio da nema šta s njim razgovarati, dok je lider Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić odgovorio da Lendo nema ustavnu nadležnost za sazivanje ovakvog sastanka. Također je od predsjednice FBiH Lidije Bradare potvrđeno da ni ona neće doći niti želi više da razgovara jer, kako je odgovorila, već je završila njen dio posla.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, koji se s Lendom također obratio novinarima, ističe da je ovdje riječ o kapricioznom i nevjerovatnom odbijanju ostatka pozvanih da dođu na sastanak sa Strankom demokratske akcije iako bi to bilo u domenu osnovne pristojnosti i ustavne obaveze.

– Nevjerovatno je, dakle, da se ide na sastanke u destilerije po Laktašima, a nisu u stanju doći ovdje, u instituciju, pa kazati šta se ima reći. Ako ne žele i neće sa nama, mogu to da kažu u pristojnom, ljudskom razgovoru – kazao je Izetbegović.

On i Lendo, dodao je, došli su da bi potcrtali ko zapravo blokira uspostavu izvršne vlasti i blokira procese – oni koji ne žele razgovor, a žele da vlada bude formirana na protivustavan način.

Upitan kakav bi prijedlog njegova stranka ponudila da je do sastanka došlo, Izetbegović odgovara da bi to bilo rješenje ‘na liniji većine u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta’.

– Naravno, to ne bi bio spisak ministar definisan bez gospodine Lende, tražili bismo da se radi koncentarcijska vlada, dakle da svi u tome učestvujemo ili, pak, da napravimo dvije liste – jednu sa Strankom demokratske akcije i strankama okupljenim oko nje, a drugu – s Trojkom, Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i strankama okupljenim oko njih. Pa ko dobije većinu u Predstavničkom domu, neka formira vladu. Imali smo namjeru zastupati vrlo zreo i odgovoran pristup, ali nisu došli, nisu se udostojili ni da to saslušaju – rekao je Izetbegović.

Ne smatra da je on razlog nedolaska pozvanih jer ne vidi kakve on veze ima s federalnom vladom i ministrima.

– Jer zašto im je Dodik prihvatljiv, a ja nisam, razmislite. Zašto im je jedna patriotska stranka, stranka koja pet godina poziva SDP u patriotski blok, stranka koja ima gotovo duplo više izbornih glasova od SDP-a, zašto im je neprihvatljiva, a Dodik i Čović, s ovakvim njihovim ponašanjem, jesu prihvatljivi – kazao je Izetbegović odgovarajući na pitanja novinara.

Također ističe da NES i Stranka za BiH neće ući u vladu koju je oktroisao visoki predstavnik, a većinom glasova u Predstavničkom domu je donesena rezolucija da on to ne treba da radi jer produbljuje diskriminaciju i pojačava etničke podjele.

– Mislim da on to nipošto ne bi trebalo da uradi, prošlog puta se konsultirao sa Zagrebom, s Plenkovićem, s nama nije, promijenio je izborna pravila u izbornoj noći, a sad kad su izbori završeni i imamo pobjednika, promjena pravila bila bi presedan, necivilizacijski čin u koji nipošto ne bi trebalo da se upusti – rekao je lider SDA.

Stranka demokratske akcije radit će zajednički s drugim strankama na ustavnim izmjenama koje će biti u smjeru deblokade odnosno omogućavanja da većina u Predstavničkom domu izabere vladu.

Njegov je stav da Stranka demokratske akcije ne blokira uspostavu nove izvršne federalne vlasti već to čini strana koja se nada intervenciji visokog predstavnika Christiana Schmidta, iako joj je zadatak da štite Ustav.

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo današnji sastanka je sazvao u cilju pronalaska rješenja za formiranje postizborne vlade FBiH, a osim Izetbegovića, bili su pozvani i lideri Hrvatske demokratske zajednice BiH te Socijaldemokratske partije BiH Dragan Čović i Nermin Nikšić.

Pozvani su također bili predsjednica FBiH Lidija Bradara i potpredsjednik FBiH Igor Stojanović. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,