Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sabor Islamske zajednice u BiH podržao usvajanje rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici

Preuzmite sliku

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici u Sarajevu podržao je inicijativu za usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda kojom se 11. juli određuje kao Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine, prenosi Anadolu.

Agencija MINA objavila je da su sabornici u Izjavi o podršci inicijativi za usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN ocijenili da se usvajanjem ovakve rezolucije na najvišem međunarodnom nivou jača međunarodno pravo i prevenira ponavljanje sistemskog kršenja Međunarodnog krivičnog prava i zločina genocida.

Sabor Islamske zajednice vjeruje da usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici stvara pretpostavke za stabilan i trajan mir u svijetu, naročito u našem regionu, kao i osnovu za izgradnju povjerenja na principima istine i pravde.

Sa sjednice je poručeno i da Sabor očekuje da se ova izjava ne politizira zlonamjerno i ne tumači kao pokušaj nametanja kolektivne krivice bilo kome.

U okviru današnjeg zasijedanja sabornicima se obratio i reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, koji je negativne reakcije na usvajanje predložene rezolucije u Ujedinjenim nacijama ocijenio nerazumnim.

“Mislim da svi mi i međunarodna zajednica imamo razloga za zabrinutost kada od najviših državnih zvaničnika u Bosni i Hercegovini i Srbiji čujemo prijetnje nasiljem i ratom ako se usvoji rezolucija koja nema političke implikacije, niti nameće kolektivnu krivnju bilo kome. Očekivano usvajanje rezolucije će postaviti temelje očuvanja istine o genocidu u Bosni i Hercegovini, te ponovne izgradnje povjerenja i mira na temeljima istine i pravde“, poručio je reisul-ulema.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje