Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ruski ambasador u BiH izvrijeđao američkog

Preuzmite sliku

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov je u izjavi Srni kategorički odbacio “pogrešno tumačenje politike” njegove zemlje u BiH, ističući da ne prihvata činjenicu da upravo Vašington zadržava “ekskluzivno pravo da, često grubo i bahato, ponekad iza kulisa, nametne svoju volju, manipulativno i agresivno prikazujući Rusiju kao glavnu prijetnju miru”.

Reagujući na današnju izjavu ambasadora SAD-a u BiH Michaela Murphyja da će tokom svog boravka u BiH raditi na protivmjerama Rusiji i Kini koje, kako tvrdi, prijete budućnosti BiH, Kalabuhov je istakao da ne misli da je ovaj američki diplomata njegov profesor kojem mora polagati ispit i koji određuje neke “crvene linije” za ambasadora Rusije.

“Ali u stvari, čini se da Murphy smatra sebe Zaratustrom, i svaki put kada američki ambasador otvori usta, biseri mudrosti padaju na nas. Ako su moje izjave ambasadoru Murphyju `duboko problematične`, onda on mora tražiti izvore takve zabrinutosti u samom sebi. A ako moje izjave smatra `glupima`, onda možda nema dovoljno mentalnih sposobnosti da ih procijeni”, rekao je ruski ambasador.

Prema njegovim riječima, SAD imaju svoje interese u BiH, ali Rusija, također, ima interese u BiH, koju smatra historijski bliskom zemljom.

“I ne namjeravamo se osvrtati na mišljenje ambasadora SAD-a u realizaciji naših interesa, prvenstveno usmjerenih na razvoj i produbljivanje obostrano korisnih i prijateljskih odnosa sa BiH”, dodao je Kalabuhov.

Ambasador SAD-a u BiH Murphy rekao je danas da će tokom svog boravka u BiH raditi na protivmjerama Rusiji i Kini koje, kako tvrdi, prijete budućnosti BiH. Murphy smatra da su izjave ruskog ambasadora u BiH “duboko problematične”. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje