Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Reis Kavazović: Izađite na izbore, dostojanstveno, trebamo birati, a ne samo glasati

Preuzmite sliku

Izađimo na izbore, kao muslimani trebamo biti aktivni sudionici u kreiranju naše društvene stvarnosti, poručio je danas reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, javlja Anadolu Agency (AA).

Kavazović je održao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu povodom mevluda i izbora u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom je kazao kako odgovorne poslove zajednice i društva trebaju obavljati oni koji su ih dostojni po znanju, stručnosti, čestitosti, hrabrosti, posvećenosti i radu za opće dobro.

“Braćo i sestre, trebamo birati, a ne samo glasati. Birajmo one koji su u svojim obećanjima najrealniji, u karakteru najpouzdaniji, najsigurniji i najhrabriji, one koji će odlučno stajati na braniku naših vrijednosti: vjere, slobode, naše zajednice, našeg džemata, sigurnosti našeg naroda i naše domovine. Neka naše povjerenje dobiju hrabri i odlučni, oni koji će se boriti za nas i za našu djecu, koji neće pokleknuti pod poteškoćama i koji će sve dati da ih prevaziđu”, istakao je Kavazović.

Ukazao je i na odgovornost onih koji biraju, naglasivši da je prisebno i promišljeno biranje “doprinos slobodi i budućnosti i nas sada ali i generacija naših potomaka”.

“Molim vas, ne prodajte svoje glasove. Nemojte davati svoju slobodu i slobodu svoje djece za nešto što malo vrijedi. Ne pretvarajte sebe i svoju djecu u roblje, svjesno, jer to je gotova propast. Izađite na izbore, dostojanstveno. Birajte, kao slobodni i odgovorni ljudi, one za koje mislite da su dostojni i kojima možete povjeriti svoj život, svoj imetak i svoju čast”, naglasio je reisul-ulema.

Kazao je da u životnom putu poslanika Muhammeda vjernici u svim vremenima treba da pronalaze modele i obrasce za uređenje odnosa i organizaciju života i društava.

“Kao što je rođenje našeg Poslanika, a.s., bilo nagovještaj slobode, neka i nama naš izbor sačuva slobodu i mir”, poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Kako je kazao, kao “naš Pejgamber, začas se nađemo u ozbiljnim i velikim dilemama kod donošenja životnih odluka, posebno onda kada smo u prilici da biramo između više mogućnosti s kojima smo suočeni”.

“Izbor nikada nije lahak, u njemu je, kakav god da je, puno neizvjesnosti. Posebno je delikatan izbor u kojem biramo one koji treba da odlučuju o našim zajedničkim poslovima, o raspolaganju našim javnim resursima, uređenju našeg društva i sudbini nas i naših najmilijih. U slobodi koju uživamo, u blagodatima biranja između više ponuđenih opcija, naša je i odgovornost ogromna i značaj našeg izbora i prisebnog i promišljenog biranja jesu i puni doprinos toj slobodi i budućnosti i nas sada i generacija naših potomaka”, rekao je Kavazović.

Istakao je da odgovorne poslove naše zajednice i našeg društva neka obavljaju oni koji su ih dostojni po znanju, stručnosti, čestitosti, hrabrosti, posvećenosti i radu za opće dobro, oni koji su prema nama blagi i milostivi, a prema dušmanima hrabri i postojani.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,