Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ramazanska poruka reisa Kavazovića: Očistimo svoja srca od mržnje, zavisti i ljubomore

Preuzmite sliku

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je danas ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim državama i dijaspori, sa željom da ramazan provedu u miru, ibadetu, sa svojim najmilijima i komšijama, posvećeni vrijednostima i temeljima uzvišene vjere Islama.

U današnjem danu nakon akšam namaza po hidžretskom kalendaru, naveo je, cijela vasiona i svjetovi u njoj s radošću i nestrpljenjem dočekuju mjesec u kojem se Božija milost naročito izdašno dariva.

– Allahova milost neprestano raskriljuje na sve svjetove i sva stvorenja. Iz njene srži izviru bogati životni sokovi i njihovi neprekidni tokovi. Ništa se ne rađa niti postoji bez nje – istakao je.

U ramazanu se vrata džehennema zatvaraju, a vrata dženneta otvaraju, u njemu je noć bolja od hiljadu mjeseci. On ima svoja znamenja u postu, Kur'anu i blagoslovljenoj noći Lejletul-kadr.

Naš Gospodar i Njegovi meleki, podsjeća reisu-l-ulema, s radošću prihvataju svaki naš lijepi gest, svaku našu lijepu riječ, otrpljenu nevolju i iskušenje, milosrđe i pomirenje.

– Otvorimo svoja srca prema ramazanskoj milosti Allaha, dž.š. Ispunimo ih ljubavlju prema drugome, naročito prema svome. Budimo strpljivi i smjerni i neka naš post, učenje Kur'ana, teravih-namazi, mukabele i drugi ibadeti budu ukrašeni ukrasima tihe i iskrene pobožnosti – kazao je Kavazović.

U našem vremenu, dodao je, svijet je opet krenuo nizbrdicom. Život malog čovjeka postaje sve teži i bremenitiji. Bahatost i osionost velikih prijeti planetarnom miru i životu. Zato nam je, kako je kazao, ovaj mjesec dar od Svevišnjeg, prilika svima nama da se zaustavimo, dobro razmislimo o svemu što činimo i donesemo razumne i ispravne odluke o svojim svakodnevnim postupcima.

– Očistimo svoja srca od mržnje, zavisti i ljubomore. Nemojmo ogovarati jedni druge. Nemojmo smišljati smutnju i sitne smicalice svojoj braći i sestrama zarad sitnih sebičnih interesa. Budimo milosrdni prema onima kojima je naša pomoć potrebna. Uputimo im lijepu i blagu riječ, ali i pomozimo u nevoljama s kojima se susreću – poručio je.

Neka nam naročito u ramazanu, istakao je, bude na umu Poslanikov, a.s. hadis da musliman ne smije zanoćiti sit, a njegov komšija gladan.

Također je pozvao da se svojim molitvama vjernici sjete nevinih ljudi koji u Ukrajini, Palestini, Siriji i Jemenu stradaju i izloženi su neviđenim patnjama, te da zamole Gospodara da otkloni od njih zlo i donese im mir, kakav zaslužuje svako ljudsko stvorenje.

– Muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i u svijetu želim da ramazan provedu u miru, ibadetu, sa svojim najmilijima i komšijama, posvećeni vrijednostima i temeljima naše uzvišene vjere. Ramazan šerif mubarek olsun – kaže u ramazanskoj poruci reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazović, javlja MINA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje