Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rafting klub Tuzlak u ekoakciji ‘Za zeleni Modrac’ – Prikupljeno 190 vreća otpada

Preuzmite sliku

Rafting klub “Tuzlak” organizovao je ekoakciju pod nazivom “Za zeleni Modrac” kojoj su se odazvali volonteri iz partnerskih udruženja Omladinski resursni  centar, Tinejdžerski centar Teleks i omladinskog udruženja Tunel iz Poljane.

U subotu je 20 volontera ekoaktivista nakon izlaska u rejon Kamenjara kod Kiseljaka zateklo katastrofalno stanje i gomile smeća rasutog duž obale. Nakon kratkih uputa koordinatora ekoakcije, volonterima su podijeljene raznobojne vreće, te je započelo čišćenje obale i selekcionisanja smeća. Volonteri su marljivo i savjesno očistili tri kilometra obale i nakupilo se 190 vreća smeća. Najveći dio otpada činile je plastična PET ambalaža, metalne limenke i staklene flaše.

Suho vrijeme i nizak vodostaj omoćili su da se vreće sa prikupljenim smećem i utovare u kamion „Ekosirovine“ na samoj obali i odveze na reciklažu i odgovorno zbrinjavanje.

Volonteri su nakon toga duž oba postavili infotable koje svojim porukama podsjećaju i upozoravaju da vodu i prirodu treba čuvati.

Ekoakcija je podržana od Ministarstva prostornog uređenja i zaštitu okolice, operatera Eko život, te sponzora firmi Menprom, Volan, Inproz, Vitinka, Multilab, saopćeno je iz Rafting kluba Tuzlak.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje