Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prvi čovjek Obavještajno-sigurnosne agencije BiH student treće godine Univerziteta u Travniku

Preuzmite sliku

Zajedničkoj komisiji Parlamentarne skupštine za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije /OSA/ BiH dostavljen je podatak da je aktuelni direktor te agencije Osman Mehmedagić student treće godine fakulteta Univerziteta u Travniku, rekao je predsjedavajući Komisije Nermin Nikšić.

“U spisu ima materijal Tužilaštva BiH sa pitanjima, ali i odluka objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske gdje je nevažećom oglašena diploma iz Banjaluke. Dobili smo i dopis dekana fakulteta u Travniku koji kaže da diploma nije izdata u Travniku i da je gospodin Mehmedagić upisan vanredno na treću godinu studija”, pojasnio je Nikšić novinarima u Sarajevu.

On je rekao da će Komisija dati mišljenje o izboru direktora, zamjenika direktora i generalnog inspektorata OSA, s obzirom na to da je aktuelnom istekao mandat, ali da odluku o tome donosi Vijeće ministara.

“Svi znamo šta je sporno, ne treba nikakav rat sa gospodinom Mehmedagićem, jednostavno imamo problem sa činjenicama. Problem je koju poruku šaljemo građanima BiH, ako se na tako odgovorne funkcije, potpuno suprotno zakonu, može imenovati neko bez diplome. Ako imate neku člansku kartu, onda je to u redu, a to imate li diplomu – nije važno”, poručio je Nikšić.
Nikšić je rekao da su na sjednici Komisije danas razmatrani hitni materijali koji su se nakupili tokom dvije godine.

On je istakao da su razgovarali i o budžetu OBA, te da su članovi Komisije zatražili da na sljedećoj sjednici prisustvuje i direktor Osman Mehmedagić.

Na sjednici je usvojen plan rada Komisije. (Bhrt.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje