Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prusac: Otvorena vjersko-kulturna manifestacija “512. Dani Ajvatovice“

Preuzmite sliku

Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija “512. Dani Ajvatovice“ večeras je svečano otvorena na platou Musalle u Pruscu, u prisustvu državnih i vjerskih zvaničnika, predstavnika javnog i kulturnog života, te džematlija i građana Prusca i drugih dijelova Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uz muftiju travničkog Ahmed-ef. Adilovića, sabornike i imame Islamske zajednice svečanosti su prisustvovali i izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Amel Suljović, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, kao i gradonačelnica Grada Sarajevo Benjamina Karić, javlja novinska agencija MINA.

Muftija Adilović naglasio je kako je Ajvatovica manifestacija koja više od 500 godina svjedoči “da smo po naciji Bošnjaci, po vjeri muslimani i da govorimo lijepim bosanskim jezikom“.

“Danas je naročito potrebno da to ističemo, jer se u posljednje vrijeme pojačavaju nastojanja osporavanja naše nacije, vjere i jezika, pa i naše domovine, Bosne i Hercegovine“ kazao je muftija Adilović.

Dodao je da je potrebno voljeti i unapređivati domovinu Bosnu i Hercegovinu.

“Što su jači napadi na nas i našu domovinu, mi je trebamo s više odlučnosti braniti, zajedno sa svim pozitivnim vrijednostima koje ona baštini. Ako tako budemo radili, Bosna i Hercegovina u skorijoj budućnosti može biti normalna i napredna država, u kojoj se svi njeni stanovnici osjećaju dobro i ugodno. Naša vjera i naša povijest nas uče da je to moguće“, poručio je Adilović.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo kazao je kako Kanton podržava ovakve manifestacije i tako šalje poruku svim stanovnicima BiH, bez obzira na vjeru i naciju, da na prostoru cijele zemlje imaju slobodu vjeroispovijesti.

“Kao i svake godine, Dani Ajvatovice će biti središte bošnjačke kulture, duhovnosti i tradicije. Ovo je odrednica našeg identiteta, ali i prilika za jačanje veza sa drugim i drugačijim. Posebno ističem značaj našeg jedinstva, potreban je Bošnjacima u ovim vremenima, a ovaj skup pokazuje snagu tog jedinstvo“, kazao je Lendo.

Obratila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ukazavši na značaj vrijednosti koje se njeguju u Bosni i Hercegovini, kao što su prijateljstvo i suživot.

“Budite sigurni da ću ovaj dan, vašu toplinu i dobrotu, pamtiti dok sam živa i da ću glas o Ajvatovici prenositi svojoj djeci i svojim sugrađanima. Nema ništa ljepše na svijetu od dobrog čovjeka i nema ništa ljepše od naše domovine. Sretan je onaj čovjek koji ima domovinu, komšije, a mi smo večeras ovdje posebno sretni što smo u prilici da uživamo u tradiciji i suživotu“, naglasila je Karić.

U realizaciji svečanog programa učestvovali su Gradski hor “Bugojno“, Hor Elči Ibrahim-pašine medrese, Edin-ef. Ljevaković i Emin Grahić.

Programom Manifestacije je planirano da u okviru ovogodišnjih “Dana Ajvatovice“ u nekoliko gradova Muftijstva travničkog od 17. do 28. juna bude održano oko 60 različitih vjerskih, kulturnih, edukativnih i humanitarnih sadržaja.

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije bit će održan u nedjelju, 26. juna, kada će nakon dove kod Ajvaz-dedine stijene biti upriličen svečani program na platou Ajvatovice.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Ona je danas mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje