Subota, 15. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Protesti zbog ubistva Nizame Hećimović održani i u Zenici

Preuzmite sliku

Nekoliko stotina građana Zenice okupilo se večeras na Trgu “Alije Izetbegovića” u tom gradu na protestu sa kojeg su poslane poruke o potrebi suzbijanja femicida, odnosno nasilja nad ženama, a povodom ubistva Nizame Hećimović iz Gradačca.

Nizamu Hećimović u petak je, iz kuće njenih rođaka, kidnapovao te brutalno pretukao i, na kraju, u direktnom prijenosu posredstvom društvene mreže, hicem iz pištolja ubio nevjenčani suprug Nermin Sulejmanović.

Nizama je danas i ukopana u tom gradu, u kojem, sve indicije ukazuju, nije dobila adekvatnu pomoć i podršku nadležnih institucija kojima je, u strahu za svoj i život svoje djevojčice, bila prijavila porodično nasilje.

“Protest je poruka i krik nas žena da nas, konačno, ova država zaštiti od brutalnog nasilja, kojeg smo svi svjedoci. Neka svako onaj ko prima plaću od ovih građana, počne da radi svoj posao. Prevashodno mislim na sve one koji su dužni da nas zaštite “, kazala je Emina Babić, vijećnica Gradskog vijeća Zenica, na čiju je inicijativu i održan zeničkog skup.

Ona je podvukla kako je ovaj skup samo “ljudska potreba da se kaže dosta” te da se ovakvi skupovi istovremeno održavaju u 10 gradova Federacije Bosne i Hercegovine, a s njih se šalju poruke o potrebi izmjene zakonskih propisa te osiguranje više pravde, ali i da “nasilnici budu uklonjeni sa ulica”, a ne da se, dodala je, žene smještaju u sigurne kuće.

Sulejmanović je zajedno s Nizamom, kidnapovao i njihovu kćerkicu, koja je u trenutku zločina bila u neposrednoj blizini svoje majke, ali je djevojčica spašena.

Sulejmanović je istog dana ranio nekoliko osoba te ubio i Đengiza i Denisa Ondera, oca i brata svoje nekadašnje djevojke, koji su ga, kao i nesretna Nizama, još znatno ranije bili prijavili policiji u Gradačcu.

Đeniz i Onder će sutra biti i ukopani u tom gradu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje