Subota, 26. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Preživjeli Srebreničani posjetili najveća stratišta

Preuzmite sliku

U okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a Srebrenica“, članice Udruženje “Srebreničke majke” i predstavnici ostalih udruženja preživjelih žrtava genocida danas su posjetili masovna stratišta gdje su njihovi najmiliji ubijeni.

Tom prilikom posjetili su ‘Bijelu kuću’ u Potočarima, u koju su 1995. dovođeni i ubijani zarobljeni bošnjački muškarci. Članovi udruženja su potom posjetili i zemljoradničku zadrugu u selu Kravica, mjestu gdje su vojne i policijske snage RS u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, ubile više od 1.000 Bošnjaka.

Dva dana nakon komemoracije u Potočarima povodom 25. godišnjice genocida i ukopa još devet žrtava, danas su srebreničke majke i preživjele žrtve na najvećim stratišta Bošnjaka u Srebrenici i okolnim mjestima, položile cvijeće i proučile Fatihu.

Osim ‘Bijele kuće’ i zemljoradničke zadruge, planirana je i posjeta Orahovcu, Petkovcima, Branjevu, Pilici, Kozluku i Kasabi.

Kustos u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Hasan Hasanović kaže da je 13. jula 1995. godine došlo do velike zasjede na Kameničkom brdu, gdje dolazi do masovnog zarobljavanja.

“Jedna grupa se predala na putu Kravica – Konjević Polje. Ovi koji su se predali na ovoj relaciji skupljeni su na livadu u Sandićima. Jedna grupa zarobljenika je natjerana da sa te livade idu u zemljoradničku zadrugu. Nakon što su natjerali zarobljene u zadrugu počela je rafalna paljba, bacali su bombe. Jedan čovjek koji je bio živ sakrio se ispod mrtvih tijela i prepričao je kako je čuo čovjeka koji doziva sa teškim glasom ‘Adila daj vode’. Taj čovjek je kada je mrak pao uspio izaći i pobjeći” – naveo je Hasanović.

U zadruzi je, dodaje, ubijeno 1.374 osoba.

“Haški tribunal ima te podatke, imena i prezimena ljudi koji su ubijeni ovdje” – rekao je Hasanović. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,