Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Prema najnovijim podacima CIK-a BiH: Prednost Grujičića ispred Durakovića smanjena na 773 glasa

Preuzmite sliku

Razlika između kandidata Koalicije za Srebrenicu Mladena Grujičića i nezavisnog kandidata Ćamila Durakovićča nakon najnovije obrade podataka u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu pristiglih putem pošte i sa birališta u odsustvu smanjena je na 773 glasa, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, Grujičić sada ima ukupno 4.675 glasova ili 54,41 posto, a Duraković 3.902 glasa ili 45,41 posto. Nezavisni kandidat Desnica Radivojević dobio je ukupno 15 glasova ili 0,17 posto.

Do promjene u korist Durakovića došlo je nakon obrade podataka sa birališta u odsustvu. Duraković je dobio 1.304 glasa sa birališta u odsustvu, Grujičić dva, a Radivojević jedan.

Za opštinu Srebrenica ukupno na lokalnim izborima za glasanje putem pošte bilo je evidentirano 1.596 osoba. Do sada je obrađen dio glasačkih paketa.

Prema tim rezultatima Duraković je za sada putem pošte dobio 683, a Grujičić 246 glasova.

Grujičić je osigurao i 77 glasova birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima, a koji su prihvaćeni i postali potvrđeni, a Duraković je dobio jedan glas.

Na redovnim biračkim mjestima, njih 27 koja su ranije obrađena utvrđeno je kako Grujičić ima 4.350, Duraković 1.914, a Radivojević 14 glasova.

Planirano je da Centralna izborna komisija BiH u ponedjeljak, 17. oktobra utvrdi rezultate lokalnih izbora, a nakon što se prekoi vikenda obrade preostali glasovi pristigli putem pošte, sa birališta u odsustvu, od birača koji su glasali putem mobilnih timova, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, te na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Nakon toga najavljeno je kako će SDA tražiti ponovno prebrojavanje glasova na biralištima u Srebrenici, a da će nezavisni kandidat za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković tražiti da se ponište izbori zbog upada policijskih jedinica u zgradu Opštine Srebrenica gdje se nalazio glasaćki materijal zbog čega je, sumnja se, došlo do ugrožavanja izbornog procesa u Srebrenici.

Duraković, kako je navedeno, izražava sumnju i vezanoi za broj glasova pristiglih putem pošte, jer tvrdi da svim biračima koji su se prijavili nije dostavljen glasački materijal. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje