Subota, 15. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

PPDIVUT BiH nagradio kompanije za poštivanje prava radnika

Izvještajna proširena sjednica Glavnog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine (PPDIVUT BiH), održana je danas u Sarajevu.

Predsjednik PPDIVUT BiH Mehmed Avdagić naglašava da Sindikat prati kretanja kroz socijalni dijalog, te da sindikalne organizacije pokreću inicijativu da li će njihov poslodavac dobiti priznanje. Ističe da su u prošloj godini pokrenute inicijative da se nagrade menadžeri kompanija Mercator i Zvijezda.

– Sindikalne organizacije odlučuju da li se u njihovim kompanijama uvažavaju prava radnika i kakav je odnos poslodavca, odnosno menadžmenta sa sindikatima. U prošloj godini smo dobili inicijative da se menadžeri Mercatora i Zvijezde stave na listu prioriteta, jer su pokazali uvažavanje radnika i pozitivan odnos sa sindikatima, a kao rezultat takve pozitivne politike je potpisivanje dva kolektivna ugovora – kazao je Avdagić.

Mercatoru BH d.o.o Sarajevo i Zvijezdi d.o.o Sarajevo dodijeljena su priznanja kao najuspješnijim socijalnim partnerima Sindikata, s kojima su potpisani kolektivni ugovori.

Direktor Mercatora Ahmed Koštreba naglašava da se ova kompanija vratila na bh. tržište s jasnim ciljevima.

– Imali smo velikih izazova, trebali smo spojiti nespojivo i vratiti povjerenje kupaca i dobavljača. Uspjeli smo u našim namjerama i ciljevima. Radimo na razvoju socijalnog dijaloga i stvaranju zadovoljnog uposlenika. Kada je uposlenik zadovoljan imamo njegovu veću produktivnost – rekao je Koštreba.

Povjerenik sindikalne organizacije Zvijezda d.o.o Sarajevo Božana Burazerović naglašava da ova kompanija redovno isplaćuje plaće, regrese i prekovremeni rad, te da se maksimalno vodi računa da je zaposlenik zadovoljan.

Predsjednik Samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović ističe da je današnja sjednica poruka poslodavcima koji ne žele uvažiti radnike i sindikate, da se uvažavanjem i povjerenjem može doći do konkretnih rezultata.

– Socijalni dijalog na nivou Federacije BiH je stao, nema ga 15 mjeseci, tako da socijalni dijalog na nižim nivoima, u preduzećima, na kantonima, treba da bude primjer onima na najvišem nivou kako se to razgovara sa radnicima i poslodavcima. Trebalo bi biti obrnuto, vlade bi trebale poticati, a ne privatizirati socijalni dijalog – zaključio je Šatorović. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje